Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Slog åldring – vårdaren får sparken

Den kvinna inom äldreomsorgen som stängdes av efter en misstänkt misshandel av en brukare har nu fått sparken.

Det var i slutet av november förra året som kvinnan berättade för annan personal hur vårdaren ska ha slagit henne på i samband med att hon skulle stiga upp på morgonen. Den äldre kvinnan låg då fortfarande i sin säng på äldreboendet.

Rent fysiskt ska misshandeln ha resulterat i blödande rivsår längs en arm och på handens ovansida, men psykiskt satte händelsen djupare spår. Den äldre kvinnan upplevde att hon ”skulle tvingas upp med våld” och har därefter haft svårt att prata om händelsen.

Anledningen till den plötsliga ilskan ska enligt den äldre kvinnan ha varit irritation över att hon larmade för ofta.

När incidenten uppdagades stängdes kvinnan omedelbart av från sin tjänst. En intern utredning gjordes som senare lämnades över till IVO, Inspektionen för vård och omsorg i samband med en lex-Sarah-anmälan.

Nu har kommunen tagit ytterligare ett steg.

– Kvinnan i fråga är avskedad, så långt är det klart. Sedan avvaktar vi ytterligare kommunikation från hennes fackliga organisation, säger socialchef Johan Klingborg och fortsätter:

– Vi ser alltid allvarligt på situationer som uppstår som riskerar våra brukares säkerhet och trygghet, samtidigt ska vi ta ett ansvar som arbetsgivare och ge våra anställda trygga anställningar. Det är en balansgång, säger han.

Men någon anmälan om misshandel har socialförvaltningen hittills inte lämnat in.

– Nej, hittills har ingen polisanmälan gjorts så långt jag känner till. Vi har rutiner för när vi gör och inte gör en anmälan. Då väger vi också in vilka åtgärder som har vidtagits i övrigt. Det blir en helhetsbedömning, säger förvaltningschefen.

Av kommunens interna utredning framgår det att vårdaren har fått kritik tidigare för brister i bemötandet av både kolleger och brukare. I det här fallet stod dock ord mot ord. Enligt vårdaren själv uppkom rivmärkena av misstag när den äldre kvinnan skulle flyttas från sängen till sin rullstol.