Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Skyddsvakter på Ringhals beväpnar sig

Terrordåd runt om i världen ökar kraven på bevakning vid kärnkraftverk och skyddsvakter på Ringhals ska inom kort bära vapen.

Enligt nya direktiv från Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ska delar av Ringhals vaktstyrka utrustas med vapen. Kravet gäller från och med den 4 februari i år. 
– Bevakningsbolagets vakter har genomgått samma vapenutbildning som polisen och kommer bära tjänstepistol, säger Anna Collin, ställföreträdande presschef på Ringhals.

Enligt Collin finns det i dag inga specifika hot riktade mot Ringhals. Men ett ökat terrorhot har gjort att Ringhals har fått nya krav för att få fortsätta att bedriva sin verksamhet.
– Vi har tidigare varit tveksamma till att beväpna vakterna, men ser nu en förändrad hotbild i omvärlden och delar myndighetens uppfattning om att det fysiska skyddet bör stärkas.

Personal från ett externt vaktbolag får nu i uppdrag att upptäcka, förebygga och fördröja ett eventuellt angrepp och de får endast använda sitt vapen i nödvärn. 
– De vakter som har utbildats är de som har arbetat längst på Ringhals, säger Anna Collin.

Beväpnade vakter kommer nästa månad att finnas vid passagen till Ringhals bevakade områden samt genomföra fordonskontroller. De kommer även att patrullera i obevakade områden. Vid patrulleringen kommer vakterna alltid att ha sällskap av skyddshundar. 

De krav som ställs på vapenbärande skyddsvakter är de samma som ställs på poliser, vilket innebär regelbundna tester och återträning. Ringhals har avtal med säkerhetskoncernen Nokas som har verksamhet i Norge, Sverige och Danmark. 

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här