Barn mellan 12 och 15 år kommer vaccineras mot covid på skolorna.
Anneli Lindhe Käll som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet hoppas skolsköterskorna inte behöver ansvara för vaccineringen mot covid-19 bland barn. De har redan en vårdskuld att beta av efter vårens vaccinationsinsats. Bild: Gorm Kallestad/Jari Välitalo

Skolsköterskor vill slippa ansvar för covidvaccinering

I mitten av oktober kommer barn mellan 12 och 15 år börja vaccineras mot covid-19. Att vaccineringen ska ske i skolorna är positivt, men om ansvaret läggs på den befintliga personalen skulle det innebära att annat hälsofrämjande arbete blir lidande menar skolsköterskorna.

ANNONS
|

Planeringen inför vaccineringen av barn pågår fortfarande. Region Halland samarbetar med skolhuvudmännen med förhoppningen om att kunna genomföra vaccinationen på plats ute i skolorna. Starten är planerad till vecka 41, än finns inga besked om vem som kommer hålla i sprutorna.

”Vi behöver ha ett samarbete med skolhälsovården, men exakt hur delaktigheten kommer att se ut är en del av det som behöver komma på plats nu” skriver Johanna Wiechel-Steier, regionens kommunikationsdirektör, i ett mejl.

LÄS MER:FHM: Tidigare start för barnvaccineringen

Stress över skolsköterskornas vårdskuld

Skolsköterskorna blev tidigt inblandade i vaccineringen eftersom alla med rätt kompetens behövdes i starten. Att de tvingades lämna skolorna under perioder för att vaccinera äldre resulterade i en vårdskuld som fortfarande är påtagande. Att bli inblandade i ännu en vaccinationsinsats skulle innebära att det ordinarie arbetet med övrig vaccinering och hälsosamtal fördröjs ännu mer.

ANNONS

– Jag som är huvudskyddsombud från Vårdförbundet kan känna att det finns en stress i vår kår att det ska hamna i vårt knä. Det skulle vara positivt om eleverna vaccineras på skolorna men vi vill egentligen inte bli inblandade, för det hinner vi inte. Vi sitter redan i en vårdskuld sedan i våras när vi var borta för att vaccinera, säger Anneli Lindhe Käll som är skolsköterska på Nyhemsskolan.

LÄS MER:Mindre tid för elever när skolsköterskorna måste vaccinera

Enligt henne är det en bra idé att vaccineringen sker på skolorna där man kan nå alla elever, men vaccineringen och administrationen borde skötas av regionens personal. Något som Susann Magnusson, ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor, också uttryckt i en artikel i Vårdfokus.

– Det skulle inte vara hållbart för oss. Som läget ser ut nu överlever vi genom att ta in pensionerade skolsköterskor för att hjälpa oss med vaccinationerna som vi håller på med nu, säger Anneli Lindhe Käll.

Den äldre åldersgruppen bland barn, 16- och 17-åringar, har kunnat vaccinera sig sedan augusti. Då har det skett på vaccinationscentralerna eller vårdcentralerna. 69 procent av gruppen har fått sin första spruta.

LÄS MER:Ada Larsson fick sista sticket på arenan

ANNONS