Skogsbad ger lugn och ro i kropp och själ

Titta. Lyssna. Känn. Dofta. Smaka. Att bada i skogen och alla dess nyanser är att låta sig översköljas av lugn och ro och må bra-hormoner. Det är att sakta ned tempot och låta ögon, öron och näsa ta in omgivningen medan resten av kroppen tar det hela med ro.

ANNONS
|

– Forskning visar att vi mår bra av skogsbad, det funkar både för de som är stressade och som kanske har drabbats av utmattningsdepression, men det är också bra för alla oss andra, säger Maria Schill som håller i skogsbadet.

LÄS MER:Risk att behandling för utmattade tas bort

LÄS MER:Skogsbad kan göra underverk för psyket

Jag själv har rört mig relativt mycket i skog och mark. Oftast med rejäla kliv och bra fart under fötterna. Men det här gången, när jag hänger med på ett guidat skogsbad i skogarna kring Vinnalt, en liten ort en bit utanför Simlångsdalen, kommer att bli något helt annat.

– Nu ska ni gå riktigt långsamt, så långsamt att ni knappt tror att man kan gå så sakta, instruerar vår skogsbadsguide Maria Schill samtidigt som hon förklarar att hon strax kommer att ge oss en uppgift.

ANNONS

Blindgång i skogen

Och det är inte vilken uppgift som helst, ska det visa sig. Vi får titta noga framför oss en liten stund. Därefter ska vi sluta ögonen och gå. Gå så långsamt att vi faktiskt kan gå utan att använda ögonen som redskap. Jag blundar och sätter den ena foten framför den andra. Känner långsamt efter, lyssnar efter ledtrådar. Grenar som knäcks? Mjuk mossa eller hårda stenar? Fötterna och dess känselspröt får vara mina ögon. Och faktum är att det går oväntat bra. I alla fall så länge jag går tillräckligt långsamt.

– Våra fötter är väldigt, väldigt känsliga men vi tänker oftast inte på det, eftersom vi ofta går fort och använder ögonen. Men om man har möjlighet är det väldigt skönt att gå barfota och låta fötterna se åt oss, säger Maria Schill.

Vi fortsätter framåt i skogen. Hela tiden i sakta mak så att alla sinnen hinner med. Fåglarna kvittrar, marken känns mjuk och lite ojämn under fötterna. Jag känner på en vackert åldrad, alldeles skrovlig stam.

"Det är väldigt sällan man tittar upp och ser skogen underifrån, det är en ganska härlig känsla"

– Man brukar ju prata om att krama träd och det är inte så dumt. Träden avger fytoncider, ett slags ämnen som får oss att må bra. Men vi behöver egentligen inte krama träden. Det räcker med att ta på barken, då utsöndras de här ämnena som vi sedan kan andas in, förklarar Maria Schill.

ANNONS

Efter ytterligare några minuters promenad får vi leta upp varsin trädstam att luta oss emot. Klockan, mobilen, gps- eller pulsklockan, allt sådant är insamlat så vi kan bara lita till oss själva och vårt inre. Alla deltagare sätter sig bekvämt tillrätta. Jag sluter ögonen. Snart hör jag vindens sus och fåglarnas kvitter. Känner lukten av skog leta sig in i näsan. Allt känns lugnt och fridfullt.

– Hur kändes det? Var det någon som somnade? undrar Maria Schill innan vi fortsätter mot nästa stopp.

Att nästan vaggas till sömns i skogen

Efter några minuters lugn, långsam vandring med skogens alla intryck intryck, lukter och läten som enda referens, öppnar sig skogen som i en liten glänta. En glänta där Maria hängt upp ett gäng hängmattor. Allihop kryper in i varsin liten koj och vi lägger oss för att titta upp, upp mot himlen och trädtopparna. Vinden gungar oss varsamt samtidigt som trädkronorna rör sig sakta fram och tillbaka.

Att få gungas till ro i en hängmatta med trädens kronor vajandes över sig, mer rofyllt blir det inte. Här njuter Lonnie Persson av lugnet.
Att få gungas till ro i en hängmatta med trädens kronor vajandes över sig, mer rofyllt blir det inte. Här njuter Lonnie Persson av lugnet. Bild: Jari Välitalo

– Det är väldigt sällan man tittar upp och ser skogen underifrån, det är en ganska härlig känsla, säger Maria Schill.

Efter att nästan ha vaggats till sömns i den enkla hängmattan fortsätter vi sista lilla biten innan skogsbadet avslutas med te kokat på granskott.

– Nu, efter det här skogsbadet har vi alla boostat vårt immunförsvar lite extra och det är ju inte minst bra i dessa tider, säger Maria Schill.

ANNONS

Maria Schill

Ålder: 41år.

Bor: Gullbrandstorp.

Familj: Man och tre barn.

Yrke: Driver eget företag inom hälsobranschen.

Gör på fritiden: Jag gillar att vara fysiskt aktiv och jag odlar gärna. För övrigt gillar jag att ”bara vara” tillsammans med min familj och min mamma.

Marias tre utflyktstips: 1. Åk till Röinge och ät en god lunch på Lindas ekocafe. 2. Leta upp ett glampingtält hos någon av de aktörer i Halland som erbjuder det. 3. Våga lämna mobilen hemma och njut av nuet.

Skogsbad i Halland

Man kan förstås skogsbada på egen hand, men om man vill ha en guidad tur finns några olika aktörer man kan vända sig till i Halland. Förutom skogsbaden i Vinnalt – som du hittar mer info om på skogsbad.eu – finns exempelvis Solsidan i Unnaryd, Hylte kommun (läs mer på kroksjon.se).

Ett skogsbad brukar ta omkring 2,5 timmar, men både tiden och kostnaden varierar från ställe till ställe.

Skogsbad

Skogsbad kommer från början ifrån Japan. Där bildades det som kallas Shinrin-Yoku, ett japansk uttryck som egentligen betyder ”ta in skogsatmosfären med alla dina sinnen”. Enkelt uttryckt handlar det om att röra sig långsamt och kravlöst i skogsmiljö, så att kroppen får chans att verkligen ta in ljuden, ljuset, synintrycken och lukterna.

Alltihop startade i Japan på 1980-talet. Ohälsotalen steg och människor blev alltmer stressade samtidigt som man upptäckte att stora delar av den urbana befolkningen hade tappat kontakten med skog och natur. Samtidigt hotades stora skogsbestånd av massavverkning. Shinrin-Yoku, eller skogsbad, blev ett sätt att försöka komma tillrätta med båda problemen.

För att allt skulle ske på rätt sätt utbildade man guider samtidigt som man upprättade forskningsstudier för att ta reda på om det faktiskt fungerade.

Med tiden har Shinrin-Yoku spridit sig över världen och i dagsläget anpassas konceptet till den kultur där man plockar upp idén – även om grunden är densamma överallt.

källa: shinrin-yokusweden.se

Skogsbadets effekter i kroppen

Skogsbad är ett sätt att röra sig långsamt och kravlöst i skogen.

Forskning visar att kravlös vistelse i skogen kan ge många hälsofördelar. Minskad stress, förbättrat immunförsvar, sänkt blodtryck, sänkt puls och förbättrad kreativitet är några av de effekter som kunnat mätas. Bland annat visar en forskningsstudie från Umeå universitet och lantbruksuniversitetet att deltagarna bland annat skattade sin hälsa bättre samtidigt som deras puls och blodtryck sjönk.

shinrin-yokusweden.se och svt.se

ANNONS