Skogens guldrush är i gång – ta del av svampexpertens tips!

Nu har årets svampsäsong kommit igång och skogens guld bara väntar på att bli plockad. Med lite tips och råd från svampkonsulenten Kill Persson så kan man göra många fynd i skog och mark.

ANNONS
|

En riktig skitsommar säger säkert många om årets så kallade sommar. Den kallaste julimånaden på 16 år och rikligt med nederbörd gör att de flesta helst vill glömma eländet. Men inte riktigt alla.

– Det är nu det börjar! , säger svampkonsulenten Kill Persson lyckligt och tillägger att det håller på i två månader framöver. Ja, det är givetvis svampsäsongen som han menar.

– Ett tips är att lära sig känna igen skogsmiljöer där man kan hitta svamp.

Kill Persson visar runt i en planterad granskog som rent skogsmässigt inte är speciellt kul för en biolog. Däremot kan man i dessa hitta rätt mycket matsvamp. Det finns cirka 7000 olika svampar i Norden och bara runt 100 av dessa räknas som matsvamp.

ANNONS

– Det är många som inte är ätliga men därmed inte sagt att de är giftiga.

Längs skogsvägen hittar vi gott om svamp. Först en matsvamp som hör till de mer avancerade att lära sig eftersom den är lätt att ta miste på - en Föränderlig tofsskivling. Den växer på stubbar av lövträd.

En bit bort hittar Kill Persson en giftig svamp som däremot bara växer på barrträdsstubbar - en Sammetsfotad pluggskivling. Så håller det på tills det plötsligt lyser guldgult på marken - kantareller.

– Alla lär sig känna igen kantarell, trattkantarell och Karljohanssvamp vilket är jättebra. Men om du lär dig tio matsvampar förutom dessa så har du svamp så det räcker i evinnerliga tider.

Som svar på den uppmaningen så dyker det genast upp ett gäng Kantkremlor framför våra fötter.

– Den här är lätt att lära. Den växer gärna längs vägar och stigar. Med sin typiska köttrosa färg ser den ut som en taskig urvattnad fläskfilé sedan når inte hatthuden riktigt ut över kanten, därav namnet Kantkremla, berättar Kill Persson.

För att bli en bättre svampplockare så vill Kill Persson dela med sig av lite enkla tips och råd.

– Lär dig tio matsvampar som du är säker på.Bli inte girig ute i svampskogen. Skaffa dig en svampbok med målade bilder eller fotografier som är nyproducerad, helst på 2000-talet eftersom man omvärderat flera svampar och tagit med allergireaktioner. En bra app i mobiltelefonen som Svamguiden + med bilder, symboler och beskrivningar plus att den även har en GPS-funktion där man kan spara sina svampställen. Till slut en svampkikare så slipper man springa runt massa i onödan.

ANNONS

Som final visar Kill Persson upp en Blodsopp som är Hallands landskapssvamp och som blir blå när den delas med en kniv.

10 matsvampar att lära sig

efter Kantarell, Trattkantarell och Karljohanssvamp

  • Rimskivling
  • Blodsopp
  • Brunsopp
  • Ostronmussling
  • Nejilbroskivling
  • Stolt fjällskivling
  • Mandelriska
  • Brokkremla
  • Kantkremla
  • Strävsoppar
ANNONS