Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prins Bertil.

Ska Halland få en hertig?

Titeln som hertig av Halland är ledig sedan prins Bertils bortgång i januari 1997. När en ny kunglighet sett dagens ljus kan platsen besättas. Men flera andra landskap är favorittippade.

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill fick en son i måndags på Danderyds sjukhus. Gossebarnets namn har ännu inte avslöjats och det tillsammans med eventuella titlar ska presenteras i kväll klockan 17. Då hålls en konselj på Stockholms slott där kungen formellt ska berätta för statsministern och den övriga regeringen att det har fötts en son och vilken titel den nya familjemedlemmen får.

Prins Bertil var hertig av Halland 1912–1997 och prinsessan Lilian förärades titeln hertiginna av Halland 1976 och bar denna fram till sin död 2013. Den nyföddes mor, prinsessan Madeleine, har dessutom uppgetts ha stått prinsessan Lilian väldigt nära.

När Kronprinsessan Victoria födde Estelle och när Prinsessan Madeleine fick Leonore var spekulationerna i gång. Förutom vilka namn de skulle få spekulerades det också om vilka landskap de skulle få som hertigdömen som en hederstitel.

Prinsessan Estelle blev hertiginna av Östergötland, som inte haft någon hertig sedan 1937 då hertig Carl Bernadotte avgick. Prinsessan Leonore blev hertiginna av Gotland, vars tidigare hertig Oscar Bernadotte avgick 1888.

Det finns i dag flera landskap som inte har några hertigar eller hertiginnor. Dessutom finns det ett antal landskap som aldrig ska ha haft någon med denna titel Blekinge, Bohuslän, Härjedalen, Lappland, Medelpad, Norrbotten och Ångermanland.

Den nyföddes moder, Madeleine Thérèse Amelie Josephine är prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Fadern, britt-amerikanen, Christopher O'Neill har inte velat ta några titlar då han vill fortsätta med sitt dagliga värv. Annars är det brukligt att partnern tilldelas samma hertigdöme.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!