Prins Bertil.
Prins Bertil.

Ska Halland få en hertig?

Titeln som hertig av Halland är ledig sedan prins Bertils bortgång i januari 1997. När en ny kunglighet sett dagens ljus kan platsen besättas. Men flera andra landskap är favorittippade.

ANNONS
|

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill fick en son i måndags på Danderyds sjukhus. Gossebarnets namn har ännu inte avslöjats och det tillsammans med eventuella titlar ska presenteras i kväll klockan 17. Då hålls en konselj på Stockholms slott där kungen formellt ska berätta för statsministern och den övriga regeringen att det har fötts en son och vilken titel den nya familjemedlemmen får.

Prins Bertil var hertig av Halland 1912–1997 och prinsessan Lilian förärades titeln hertiginna av Halland 1976 och bar denna fram till sin död 2013. Den nyföddes mor, prinsessan Madeleine, har dessutom uppgetts ha stått prinsessan Lilian väldigt nära.

ANNONS

När Kronprinsessan Victoria födde Estelle och när Prinsessan Madeleine fick Leonore var spekulationerna i gång. Förutom vilka namn de skulle få spekulerades det också om vilka landskap de skulle få som hertigdömen som en hederstitel.

Prinsessan Estelle blev hertiginna av Östergötland, som inte haft någon hertig sedan 1937 då hertig Carl Bernadotte avgick. Prinsessan Leonore blev hertiginna av Gotland, vars tidigare hertig Oscar Bernadotte avgick 1888.

Det finns i dag flera landskap som inte har några hertigar eller hertiginnor. Dessutom finns det ett antal landskap som aldrig ska ha haft någon med denna titel Blekinge, Bohuslän, Härjedalen, Lappland, Medelpad, Norrbotten och Ångermanland.

Den nyföddes moder, Madeleine Thérèse Amelie Josephine är prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Fadern, britt-amerikanen, Christopher O'Neill har inte velat ta några titlar då han vill fortsätta med sitt dagliga värv. Annars är det brukligt att partnern tilldelas samma hertigdöme.

Enligt successionsordningen ska en kung eller drottning i Sverige vara fallen efter Jean Baptiste Bernadotte, vara uppvuxen i riket, protestant, och får inte gifta sig utan kungens och regeringens samtycke.

Den svenska tronföljden ser i dag ut så här:

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore. Skulle prinsessan Estelle få ett syskon går det barnet före prins Carl Philip och prinsessan Madeleine i tronföljden.

Källa: Hovet

Madeleine Thérèse Amelie Josephine är prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon fyllde 33 år den 10 juni och är det svenska kungaparets yngsta barn. Hon är i dag den fjärde i tronföljden. Under hösten 2012 förlovade hon sig med finansmannen Christopher O'Neill och vigseln ägde rum i Stockholm den 8 juni 2013. Den 20 februari 2014 nedkom Madeleine med dottern Leonore och familjen flyttade tidigare i år tillbaka till Sverige från New York.

Christopher O'Neill föddes den 27 juni 1974 i London där han växte upp med sina föräldrar Eva Maria och Paul O'Neill. Hans pappa gick bort i december 2004. Han har dubbelt medborgarskap i USA och Storbritannien och har fem halvsystrar - Tatjana, Natascha, Stephanie, Annalisa och Karen. O'Neill har en kandidatexamen i internationella relationer från Boston University och en master i "business administration" från Columbia business school i New York. (TT)

ANNONS