Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Personer som har hemtjänst kan få gratis sjukresa till vårdcentralen för att få covidvaccin, men förarna behöver inte bära munskydd. Bild: L-G Johansson
Personer som har hemtjänst kan få gratis sjukresa till vårdcentralen för att få covidvaccin, men förarna behöver inte bära munskydd. Bild: L-G Johansson

Sjukresa till vaccination gratis – men förarna bär inte munskydd

I torsdags inleddes covidvaccinationen av hallänningar som har hemtjänst. Den som inte själv kan ta sig till vårdcentralen har blivit lovad gratis sjukresa av Region Halland. Men hur säker är själva resan? Använder exempelvis föraren munskydd?

En HP-läsare väcker frågorna och beskriver hur hans 92-åriga pappa nyligen gjorde en sjukresa till vårdcentralen Vallås. Själv bar pappan munskydd, men när han bad föraren att göra det samma fick han till svar att denne inte hade något.

– Hur är det möjligt? Pappa gör ju bara sitt yttersta för att skydda sig i dessa tider, säger sonen.

Läs mer: Beslut i regionen: Hemtjänsttagare får åka gratis till vaccinationen

Daniel Bernhardt, trafikchef på Hallandstrafiken, bekräftar att det inte finns något beslut om att förarna ska bära munskydd.

– Men det är inte heller förbjudet och en del förare använder munskydd självmant. Jag har förståelse för att det kan verka otydligt och förvirrande för vissa resenärer, säger han.

Kan hålla avstånd till föraren

Han berättar vidare att det däremot finns krav på att förarna ska ta på sig ett visir om det behövs ansiktsnära kontakt, exempelvis för att hjälp till med bilbältet eller spänna fast en rullstol.

– När det gäller just sjukresor så åker man i dag ensam som resenär. Det innebär att man kan hålla avstånd till föraren och på så sätt minimera risken för smitta.

Han tillägger att Hallandstrafiken inte utesluter ytterligare åtgärder.

– Vi följer utvecklingen och de rekommendationer som ges från myndigheter och expertis inom området. Om man som resenär känner sig osäker kan man få information om vad det är som gäller på vår hemsida eller kontakta vårt kundcenter på telefon för att ställa sina frågor, säger Daniel Bernhardt.

Vaccination på utvalda vårdcentraler

De avgiftsfria sjukresorna till covidvaccination omfattar hemtjänsttagare utan hemsjukvård och personer med LSS-insatser, som inte bor på ett LSS-boende.

Vaccinationen av hemtjänsttagare sker på utvalda vårdcentraler i de halländska kommunerna och tid bokas via 1177.se. I Halmstad vaccineras på Vårdcentralen Bäckagård och Capio Citykliniken, i Laholm på Vårdcentralen Centrum och i Hyltebruk på Vårdcentralen Hylte.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här