Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sjukhuspersonalen vaccineras – trots larm om biverkningar

Två gånger har personal på Hallands sjukhus gjort sig redo för covidvaccination och lika många gånger har den ställts in. Nu ska det bli tredje gången gillt, med hjälp av Astra Zenecas vaccin. Men två andra regioner har nyss stoppat sin personalvaccination med just det vaccinet efter att var fjärde drabbats av feber.

Sjukhusets vårdnära personal är högt prioriterad för att skyddas mot covid, men vaccinationen har flera gånger stött på patrull. Först var tanken att en första leverans av Modernas vaccin skulle gå till personal på iva och operation. Men vaccinationen hann bara precis starta när det kom signaler om att vaccinet hade transporterats för kallt på sin väg till Halland och därmed kunde vara verkningslöst.

Läs mer: Sjukhuset stoppar vaccineringar – osäkerhet kring transporterna

Vaccinationen avbröts och bara 159 sjuksköterskor, undersköterskor och läkare på iva hann få sin första dos. I efterhand visade det sig att vaccinet inte hade tagit skada av den kalla transporten.

Använder Astra Zenecas vaccin till personal

Ett par veckor senare var det tänkt att vaccinationen skulle återupptas, även då med Modernas vaccin. Men också denna gång grusades planerna, nu av beskedet att Astra Zenecas vaccin inte rekommenderas för äldre och att Modernas vaccin därför måste gå till den åldersgruppen.

Läs mer: Proteststorm på sjukhuset efter utebliven vaccinering

Den här veckan får så Region Halland sina första doser av Astra Zenecas vaccin och dessa är nu tänkta att användas för vaccination av vårdpersonal på Hallands sjukhus och i kommunerna.

– Denna vecka får vi på sjukhuset tillgång till cirka 300 doser och fortsätter vaccinera patientnära medarbetare inom operations- och intensivvårdsverksamheterna och eventuellt någon ytterligare arbetsplats på sjukhuset. Därutöver planeras i denna vecka att ge en andra dos till dem som fick en första dos av Modernas vaccin i vecka 3, berättar Marianne Kondrup, kommunikationschef på Hallands sjukhus.

Två regioner har stoppat sin vaccination

Men så sent som i fredags beslutade både Region Sörmland och Region Gävleborg att stoppa vaccinationen av sin vårdpersonal med just Astra Zenecas vaccin. Detta efter att cirka 100 av 400 sjukhusanställda i Sörmland fått biverkningar, som feber, och behövt stanna hemma.

Region Halland säger att man följer händelsen i Sörmland, men att man inte ser anledning att ändra sin planer. Att alla vaccin kan ge biverkningar som övergående feber och att man därför rekommenderar att personalgrupper vaccineras i omgångar, så att det inte blir stor samtidig sjukfrånvaro.

– Det är bra att man är på sin vakt, men det har gjorts omfattande vaccinationer med AstraZenecas vaccin i andra länder och vi har inte tagit del av några liknande rapporter därifrån eller från övriga regioner i Sverige. Om liknande signaler skulle komma här så kommer vi att uppmärksamma det, säger Anders Åkvist, regional chefläkare.

– I vår planering ingår att sprida ut vaccinationen för att ta höjd för att det kan förekomma en viss vaccinationsrelaterad sjukfrånvaro, säger Marianne Kondup.

Många doser från Astra Zeneca på väg

Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Halland, säger också att man haft kontakt med Läkemedelsverket och att inte heller de ser någon anledning att stoppa vaccinationen. Läkemedelsverket har i sin tur kontaktat tillverkaren och den ovanligt höga förekomsten av biverkningar i Sörmland utreds nu.

Av de totalt 6 580 vaccindoserna som levereras till Halland denna vecka är 1 900 doser från AstraZeneca. Av nästa veckas 9 080 vaccindoser kommer 4 400 från AstraZeneca.

Läs även: Vaccination av sjukhuspersonal har blivit en het fråga

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!