Under 20 veckor i våras och somras ställde Hallands sjukhus om för att kunna ta emot ett stort antal covidsjuka. Där vill man inte hamna igen. ”Dels vill vi inte återigen få påverkan på vår operationsverksamhet, dels så värnar vi om vår personal. Våren tärde hårt på allas krafter, säger Markus Lingman, överläkare och strateg på Hallands sjukhus.
Under 20 veckor i våras och somras ställde Hallands sjukhus om för att kunna ta emot ett stort antal covidsjuka. Där vill man inte hamna igen. ”Dels vill vi inte återigen få påverkan på vår operationsverksamhet, dels så värnar vi om vår personal. Våren tärde hårt på allas krafter, säger Markus Lingman, överläkare och strateg på Hallands sjukhus. Bild: Olof Ohlsson och Roger Larsson/Arkiv

Sjukhuset hoppas slippa ny coronaboom

I flera län har behovet av vård för covid-19 ökat snabbt. I Halland lever hoppet om att de nya restriktionerna ska hinna få önskad effekt.
– Vi håller tummarna så att de är blå. Vi vill verkligen inte hamna i det läge där vi var i våras, säger Markus Lingman, strateg på Hallands sjukhus.

ANNONS
|

Det har bara gått ett par månader sedan Hallands sjukhus stängde ner sina epidemiavdelningar och hundratals medarbetare kunde återgå till sina vanliga arbetsuppgifter. Sjukhuschefen Carolina Samuelsson konstaterade då lättat att ”vi har inte haft någon covidpatient som behövt intensivvård på flera veckor och bara ett fåtal som behöver sjukhusvård”.

Läs mer: Sjukhuset stänger sina coronaavdelningar

De senaste två veckorna har utvecklingen vänt igen. På torsdagen vårdades tolv covidpatienter på sjukhusen, varav en på IVA. Och bara under måndagen och tisdagen konstaterades 256 nya smittade i Halland.

– Behovet av sjukhusvård är fortfarande hanterbart och vi vill så oerhört gärna att det stannar där. Dels vill vi inte återigen få påverkan på vår operationsverksamhet, dels så värnar vi om personalen. Vi har fått lite respit under sommaren och tidig höst, men våren tärde hårt på allas krafter, säger Markus Lingman.

ANNONS

Har plan för att trappa upp

Han beskriver hur sjukhuset upprättat en plan, där man i olika steg kan trappa upp covidvården. I ett första steg hanteras vården av infektionskliniken. I ett andra steg öppnas även epidemiplatser på medicinavdelningarna.

– Det är där vi befinner oss nu och vi öppnar upp epidemiplatser i takt med behovet. De platserna är naturligtvis väl åtskilda från övriga vårdplatser och där kan vi även ge syrgasbehandling med högflödeskapacitet, säger Markus Lingman.

Än så länge ges covidvården av ordinarie personal på avdelningarna, men Lingman utesluter inte att nästa steg kan bli att behöva flytta personal, såsom man fick göra i våras:

– Får vi en ytterligare eskalering så finns det med i vår plan, men vi vill inte belasta personalen och den övriga vården om det inte blir absolut nödvändigt.

Läs mer: Corona har tvingat fram en historisk omställning

Hoppas att råden får effekt

Markus Lingman pekar också på att förutsättningarna på många sätt förbättrats sedan i våras:

– Idag har vi mycket mer kunskap och erfarenhet. Vi har rutiner på plats, rätt skyddsutrustning och smittspårningen jobbar för högtryck. Genom snabbtester kan vi också utesluta eller bekräfta covid-19 mycket snabbare.

Inte minst står nu hoppet till att de nya restriktioner som införts i Halland verkligen ska få effekt på smittspridningen.

ANNONS

– Hur det blir beror på hur väl råden efterlevs och där kan vi bara vädja till hallänningarna. Med tanke på inkubationstiden så kommer inte heller effekten direkt, men vi hoppas att den ska börja märkas om någon vecka och att vi får full effekt om ett par veckor, säger Markus Lingman.

Läs mer: ”Det här kommer få stor påverkan på hallänningarnas liv”

ANNONS