Sjukhusens kostnader för hyrpersonal under årets början är nästan tre gånger högre än samma period förra året. Bild: Jari Välitalo/Arkiv
Sjukhusens kostnader för hyrpersonal under årets början är nästan tre gånger högre än samma period förra året. Bild: Jari Välitalo/Arkiv

Sjukhusens kostnader för hyrpersonal fortsätter skena

Efter årets två första månader ligger Hallands sjukhus redan 20 miljoner kronor back. Den största orsaken är kostnaden för hyrpersonal. – Det här är en jätteutmaning, säger Mikaela Waltersson (M), ordförande i driftnämnden för Hallands sjukhus.

ANNONS
|

Vid nämndens senaste möte diskuterades det ekonomiska resultatet för januari och februari. Prognosen för hela 2017 är nu ett minusresultat på 176 miljoner kronor. Som vanligt väntas kostnaden för avancerad vård utanför Halland stå för en stor del av underskottet, men redan nu märks en annan oroande trend.

– Kostnaden för hyrpersonal har ökat markant jämfört med samma period förra året och det gäller både sjuksköterskor och läkare. Bristen på läkare och sjuksköterskor är nu så stor att till och med bemanningsföretagen har svårt att rekrytera, säger Mikaela Waltersson.

Förra året landade Region Hallands samlade kostnader för hyrpersonal på rekordhöga 126 miljoner kronor, varav Hallands sjukhus stod för knappt hälften, 60 miljoner. Nu har man redan under januari och februari betalat 6,3 miljoner för inhyrda läkare och 5,1 miljoner för inhyrda sjuksköterskor, totalt 11,4 miljoner. Motsvarande period förra året låg den samlade kostnaden på 3,8 miljoner. Det stora behovet av att hyra personal brukar komma på sommaren.

ANNONS

– Vi måste nu hitta vägar för att minska beroendet av hyrpersonal och kommer bland att göra en lönesatsning inom dygnet runt-vården, där det är allra svårast att rekrytera. Vi behöver även titta på andra delar, som arbetsbelastningen för personalen, säger Mikaela Waltersson.

ANNONS