Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/32

Sista lägenheten i klassiska Jobsons villa ska nu säljas

En lägenhet i den klassiska Varbergsvillan på Västra Vallgatan 20 ligger ute till försäljning. Ann-Louise Wohlén berättar om föräldrahemmet som hon lagt år på att bygga om till bostadsrättsförening.

Jobsons villa på Västra Vallgatan 20 i centrala Varberg byggdes om till tre bostadsrätter lagom till sitt hundraårsjubileum 2017. Strax därefter var det inflyttning i vindsvåningen och lägenheten på bottenplan. Men den 166 kvadratmeter stora lägenheten på andra våning har ingen ännu bott i. Men nu finns alltså chansen.

– Beroende på hur du vill möblera så finns det två eller tre sovrum. Det är fortfarande samma planlösning som det var när huset byggdes. Men rummen har fått lite andra funktioner. Jag har försökt bevara så mycket som möjligt av det gamla, säger Ann-Louise Wohlén.

Det var hon som efter mycket funderade bestämde sig för att bygga om föräldrahemmet till bostadsrätter efter att föräldrarna Anna-Lisa och Sture Wohlén avled 2012.

Huset är det yngsta av de sex hus som ingår i det område som kallas Södra villastaden. Arkitekt var Karl Severin Hansson (1884-1947). Det byggdes på uppdrag av konsuln Donald Jobson från Skottland, vars familj behöll huset fram till 1958 då Monark köpte det.

– Mina föräldrar köpte huset 1974 och bodde sedan där resten av sina liv. Jag själv var redan utflyttat då. Det var en stor enfamiljsvilla med en oinredd vind, säger Ann-Louise Wohlén.

Inspiration har hämtats från Varbergs fästning

Just vinden var något som Ann-Louise såg en stor potential i när hon tog över huset. Hon ansökte om och fick beviljat att bryta upp det karakteristiska sadeltaket mot trädgården till för att få in mer ljus till vindsvåningen och dessutom kunna bygga en terrass.

– Huset är K-märkt, men jag ändrar inget mot gatuvyn. Detta handlade om det inre livet och det störde inte, tyckte tillståndsgivaren, säger Ann-Louise Wohlén.

Det branta taket sägs vara inspirerat av fästningens andra valv.

– Peter Börjesson säger det på sina vandringar i alla fall, säger Ann-Louise Wohlén och skrattar.

Fästningen är annars det första du ser när du kommer in i våningen på andra plan genom det nya trapphuset.

– Det är egentligen det enda som inte är bevarat i huset. Tidigare fanns det en stor magnifik trappa som ledde upp till andra våning. Den har jag varit tvungen att ta bort för att få till en ny trappuppgång med hiss, säger Ann-Louise Wohlén.

Självklart fanns det heller inget kök på andra våningen. Det som i den tidigare planlösningen kallades dagligrum har nu fått bli kök och fått en mer central plats.

– Det är lite mer anpassat efter hur man lever idag. Köket är en viktigare samlingspunkt nu. Mycket händer där. I gamla hus låg alltid köken i norr för att det skulle vara svalt.

Mysigaste platsen

Ett av sovrummen har blivit vardagsrum och det som förr kallades loggia har blivit en av våningens tre toaletter. Den tidigare jungfrukammaren som tidigare hade egen trappa till nedervåningens kök kan nu fungera som sovrum eller kontor.

– Framförallt tycker jag att ljuset är fantastisk på andra våningen. Det blir en särskild känsla när man får in ljus i ett rum från två håll, säger Ann-Louise Wohlén.

Utgångspriset på den 166 kvadratmeter stora våningen är 8 950 000 kronor.

Frågar du Ann-Louise om hennes egen favoritplats i föräldrahemmet så tvekar hon inte.

– Där finns en jättestor öppen spis med väggfasta bänkar i hallen på bottenvåningen. Där är även synliga bjälkar i taket. Den delen är väldigt mysig, säger hon.

Fakta: Västra Vallgatan 20

Bygg år: 1917

Arkitekt: Karl Severin Hansson

På uppdrag av: Konsuln Donald Jobson

Boyta: 461 kvadratmeter (I dag fördelat på tre lägenheter: Bottenvåning: 166 kvadratmeter, Andra våning: 160 kvadratmeter, Vindsvåning: 135 kvadratmeter)

Villan gjordes om till en bostadsrättsförening 2017.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!