Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans Forsberg (M) var ordförande i Kungsbackas kommunstyrelse tills igår.  Bild: Robin Aron
Hans Forsberg (M) var ordförande i Kungsbackas kommunstyrelse tills igår. Bild: Robin Aron

Sexköparen Hans Forsberg kan få 1,3 miljoner – från skattebetalarna

För två år sedan chockhöjde han sitt eget arvode med drygt 13 000 i månaden. Nu har han erkänt att han köpt sex.
Den, sedan igår, före detta politikern Hans Forsberg (M) kan nu få omkring 1,3 miljoner kronor i ersättning från kommunen – trots att han lämnat sin post. Och det är då skattebetalarna som står för notan.

Under söndagen lämnade Kungsbackapolitikern Hans Forsberg alla sina uppdrag efter att ha blivit påkommen med att köpa sex på en bordell i Göteborg.

Han kommer inte få några fler löneutbetalningar från kommunen. Däremot har kommunen ett förmånligt avtal för förtroendevalda som gör att han kan kan få 85 procent av sin lön i 18 månader. För Hans Forsbergs del skulle det innebära att han får 70 904 kronor i månaden, eller totalt nästan 1,3 miljoner.

Och det är skattebetalarna som står för notan.

LÄS MER: Västsvensk toppolitiker polisanmäld för sexköp

Det så kallade omställningsstödet betalas inte ut automatiskt, utan Hans Forsberg måste själv ansöka om det.

– Han har rätt att ansöka om omställningsstöd. Kommunen betalar inte ut några pengar per automatik utan han måste ansöka själv. Man ser över varje enskilt fall och Hans Forsberg går på det gamla avtalet, som är mer generöst än det nya, säger Larry Söder, ordförande i kommunens arvodesberedning.

Tjänade ovanligt bra

Tills förra veckan jobbade Hans Forsberg heltid som kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka. 2018 hamnade han i blåsväder för att ha röstat igenom en chockhöjning av sitt eget arvode. Politikerlönerna i kommunen höjdes med mellan 14 och 18 procent och för Hans Forsberg innebar det en löneökning från drygt 70 000 till 83 000 kronor i månaden.

Han var en av de mest välbetalda kommunstyrelseordförandena i landet och tjänade mer än en genomsnittlig riksdagsledamot.

Enligt Larry Söder verkar avtalet inte göra någon skillnad på om man blir avsatt i samband med ett val eller om man avsäger sig alla uppdrag själv. Kungsbacka kommun ser nu över om de kommer att betala ut pengarna eller om det finns något undantag.

– Vi är lite osäkra på vad som gäller i just det här fallet eftersom personen gjort något brottsligt. Det som har hänt är över det normala, så vi måste kontrollera det mot avtalet, säger Larry Söder.

Under måndagseftermiddagen ska kommunen komma med besked om huruvida Hans Forsberg har rätt till den ekonomiska ersättningen, och hur mycket det kommer att bli.

Tidningen har sökt Hans Forsberg för en kommentar.

Ekonomiskt omställningsstöd

Det ekonomiska omställningsstödet gäller för förtroendevalde som arbetat minst 40 procent och som lämnat sitt uppdrag efter minst ett års sammanhängande uppdragstid.

För varje års jobb får man ekonomiskt omställningsstöd i 3 månader. Det ekonomiska omställningsstödet är 85 procent av arvodet under de två första åren och med 60 procent det tredje.

Hans Forsberg har varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2014. Om han söker om stödet kan han alltså ha rätt till cirka 18 månaders stöd. Han får då 85 procent av sin månadslön på 83 416 kronor.

Utöver omställningsstödet kan Hans Forsberg ha rätt till pension. Det är inte klarlagt vilket pensionsavtal han omfattas av.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här