”Genom smittspårningen kan vi se i vilka sammanhang som smittan sprids och få signaler kring om att råden följs”, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.
”Genom smittspårningen kan vi se i vilka sammanhang som smittan sprids och få signaler kring om att råden följs”, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare. Bild: Johan Nilsson/TT och Region Halland

Senaste coronasiffrorna väcker lite hopp

Har de skärpta coronaråden börjat göra nytta i Halland? Under måndagen och tisdagen konstaterades ”bara” 77 nya fall, vilket kan jämföras med 391 fall föregående måndag-tisdag. Inom kort väntas besked om de lokala råden för Halland ska förlängas.

ANNONS
|

Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland, konstaterar att det tar tid att se om de nya råden fått effekt eller inte. Inkubationstiden, det vill säga tiden från smitta till symptom, kan vara upp till 14 dagar och det kan också ta några dagar att få testa sig och få sitt svar.

– Det är inte realistiskt att redan nu se en markant minskning av antalet fall. Det vi hoppas är att den dramatiska ökningen ska börja avta och att vi så småningom ska se ett minskat behov av sjukvård. Det skulle kunna vara en signal på att råden efterlevs, säger hon.

ANNONS

Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo förtydligar ytterligare:

– Det externa labbet som hanterar provsvaren är hårt belastat, så svaren kan komma lite stötvis. Vi har därför mer gått över till att titta på siffrorna veckovis och vågar inte dra slutsatser på enskilda dagar.

Råden gäller till 24 november

Det har nu gått två veckor sedan Folkhälsomyndigheten beslutade om utökade allmänna råd för Halland under perioden 3-24 november.

– Råden för Uppsala och Skåne har redan förlängts, men vi kommer att ha en dialog med Folkhälsomyndigheten när vårt slutdatum närmar sig. Det är troligt att vi får besked om hur det blir på måndag, säger Maria Löfgren.

Det som kommer avgöra om de skärpta råden ska förlängas är bland annat hur smittspridningen utvecklats, belastningen på sjukvården och i fall smittan hittat in på äldreboenden.

– Man kommer också att titta på våra möjligheter att hantera testning och smittspårning. Genom smittspårningen kan vi ju också se i vilka sammanhang som smittan sprids och få signaler kring om att råden följs, säger Maria Löfgren.

Begränsa våra sociala kontakter

De utökade råden handlar om att hallänningarna nu i största möjliga mån ska begränsa sina sociala kontakter, exempelvis genom att jobba hemifrån, inte besöka köpcentra och gym och inte gå på fester och after work.

ANNONS

– Det finns mycket som är roligt och trevligt, men som vi nu måste avstå från. Var och en måste värdera vilka sociala kontakter som är absolut nödvändiga, påminner Maria Löfgren.

Förra veckan, vecka 46, togs närmare 9 000 coronatester i Halland. 987 av dessa var positiva, vilket med råge slog föregående veckas rekord på 564 nya coronafall. Under måndagen och tisdagen i denna vecka har ytterligare 77 fall konstaterats, varav 14 i Halmstad, två i Laholm och två i Hylte. Flest fall hittades i Varberg (27).

På onsdagen vårdades 18 hallänningar på sjukhus, varav en på intensivvårdsavdelningen. Antalet döda ligger still på 94 personer. Medelåldern på de avlidna är 83,1 år.

Läs mer: Detta innebär de skärpta råden

Läs även: ”Det här kommer få stor påverkan på hallänningarnas liv”

ANNONS