Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren anländer till rättegången vid Jönköpings tingsrätt där han stod åtalad för sexuellt ofredande. Han friades av tingsrätten.
Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren anländer till rättegången vid Jönköpings tingsrätt där han stod åtalad för sexuellt ofredande. Han friades av tingsrätten. Bild: Anna Hållams/TT

SD-topp frias från tafsande på Sara-Lena Bjälkö

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren frias från sexuellt ofredande mot partikamraten Sara-Lena Bjälkö från Falkenberg. I domen från Jönköpings tingsrätt konstateras det att uppgifterna om den åtalade gärningen inte fått stöd hos förhörspersonerna.

ANNONS
|

Enligt åtalet ska Peter Lundgren ha dragit ner Sara-Lena Bjälkö i sitt knä och fört in sina händer under hennes tröja och behå medan han klämt fast henne med sina ben och sagt "ge mig en puss".

Varken Peter Lundgren eller Sara-Lena Bjälkö ansåg att något brott hade ägt rum på hotellrummet i Nacka 2018 i sambands med SD:s valkonferens

Dåvarande EU-parlamentarikern Kristina Winberg vittnade om att hon såg Sara-Lena försöka komma loss från Peter Lundgren utan att lyckas.

Hon spelade in ett samtal med Sara-Lena Bjälkö efter händelsen. Anklagelserna mot Peter Lundgren avslöjades av Expressen bara en vecka före EU-valet.

ANNONS

SD krishanterade

Sverigedemokraterna försökte krishantera händelsen genom att låta Sara-Lena Bjälkö och Peter Lundgren, partiets toppnamn till EU, samtala i ett klipp som spreds i partiets Youtube-kanal.

– Vi hade en fest med goda vänner där jag betedde mig riktigt tölpigt. Jag var en dumbom helt enkelt. Jag hade riktig ångest för det och tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt för alltihop, sa Peter Lundgren till Sara-Lena Bjälkö i inledningen av klippet.

– Det var en jobbig period och det var en jobbig situation. Vi hade det så himla roligt. Vi som var i rummet hade jättetrevligt, sedan är det bara oturligt att det blev så dumt som det blev. Men jag menar att vi har utagerat detta och pratat om det. Och vi har umgåtts, sa Sara-Lena Bjälkö till Lundgren.

Vi har utagerat detta och pratat om det, har Sara-Lena Bjälkö tidigare sagt i partiets Youtube-kanal.
Vi har utagerat detta och pratat om det, har Sara-Lena Bjälkö tidigare sagt i partiets Youtube-kanal. Bild: Fredrik Wirbing

Peter Lundgren har under förundersökningen uppgett att han vidrört Sara-Lena Bjälkös bröst, men under andra omständigheter än vad åklagaren byggt sin gärningsbeskrivning på. Han ska inte ha dragit ner henne i sitt knä och klämt fast henne med sina ben.

Jönköpings tingsrätt konstaterar att Kristina Winbergs uppgifter inte är tillräckliga för en fällande dom.

HP har sökt Sara-Lena Bjälkö för en kommentar utan att lyckas.

ANNONS
ANNONS