Det kan nu ta månader att få en tid för att skaffa nytt pass. Men väntetiden runtom i Västra Götaland och Halland skiljer sig mycket åt.
Det kan nu ta månader att få en tid för att skaffa nytt pass. Men väntetiden runtom i Västra Götaland och Halland skiljer sig mycket åt. Bild: Måns Langhjelm

Så lång är väntetiden på pass i Halland och Västra Götaland

Väntetiden för att skaffa nytt pass är just nu längre än vanligt. Det kan skilja fler månader på när den första lediga tiden finns tillgänglig mellan de olika passexpeditionerna. Se karta över hur det ser ut just nu!

ANNONS
|

Väntetiden för att få nytt pass är just nu längre än vanligt och värst är det i storstadsregionerna, enligt TT. Anledningen är att vi är på väg in i en högsäsong, att folk inte förnyat sitt pass under pandemin och att restriktionerna nu släppt.

När tidningen kontrollerar när det finns en första ledig tid för att boka pass under måndagsmorgonen skiljer väntetiden mellan de olika expeditionerna i Halland och Västra Götaland sig åt med flera veckor.

Den första tiden som går att få i Västra Götaland är på passexpeditionen i Åmål den 25 april och den expedition som har längst väntetid är Mark och Kinna, som har sin första tillgängliga tid först den 8 augusti. I Halland är skillnaderna mindre, i Halmstad finns första tiden den 2 juni och i Kungsbacka den 11 juli. De flesta expeditionerna i de båda västkustlänen har sina första tider i juni eller juli.

ANNONS

Varför där det så stor skillnad mellan de olika expeditionerna?

– Det är olika storlek på passexpeditionerna med antal anställda personer och stolpar, alltså där du tar foto och lägger in all din data. Sen har vi ett uppdämt behov, alla som vill ut och resa nu när restriktionerna har släppt, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen, och tillägger att de också haft mindre personal eftersom många har varit sjuka.

Christer Fuxborg rekommenderar de som är extra desperata att gå in flera gånger om dagen på polisens bokningssida för att se om det dykt upp nya strötider och att låta bli att boka in en tid om man inte har planer på att resa just nu. Polisen hoppas kunna sätta in ytterligare extra tider inom kort.

– Vi tittar på möjligheten att ha öppet någon helg för att kapa vissa toppar. Men det handlar om resurser, säger Christer Fuxborg.

Tiden för att få sitt pass, efter man väl varit på passexpeditionen, ska i skrivande stund inte vara påverkad utan är fortfarande cirka sex dagar.

ANNONS