Så här mycket har det regnat runt om i Halland

Det har under veckan regnat kraftigt på flera håll runt om i Halland. Om det fortsätter så här kan Halmstad komma upp i hela augustis normala regnmängd på bara några dagar.

ANNONS
|

I Halland finns flera väderstationer som mäter mängden regn det kommer. Vissa mäter varje timme, medan andra bara mäter två gånger per dag.

I morse vid klockan åtta rapporterade stationen i Källsjö i Halland, som mäter två gånger per dag, in 31,4 millimeter regn.

– Ullared mäter varje timme och där rapporterades det in 27,9 millimeter regn mellan klockan 20 på måndagskvällen och klockan åtta i morse, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Vidare från klockan åtta fram tills klockan 12 på förmiddagen mättes det upp ytterligare 19,2 millimeter regn i Ullared.

För Halmstads del har det också kommit stora mängder regn. I morse mättes det ”bara” upp 15 millimeter, men däremot mätte man upp 33,6 millimeter regn i går morse.

ANNONS

– Om man ser till hur mycket regn det normalt kommer i augusti så handlar det om cirka 80-90 millimeter. Då har det under de senaste två dagarna kommit hälften av den normala mängden som är för hela månaden. Om det fortsätter regna i dag så lär det komma ytterligare en hög siffra som kan resultera i hela månadens nederbörd på några dagar.

– Just nu ser inte prognosen lika intensiv ut över länet, men det kan komma en släng till under eftermiddagen.

Risken med stora mängder regn under en kort period är att marken och dagvattensystemet inte hinner ta hand om allt vatten.

– Ser man till förra dygnets mängder så är det mycket men om man slår ut det över hela dygnet så hinner marken och dagvattensystemet ta hand om det. Men kommer det en störtskur är det svårare för marken och dagvattensystemet. Stora samlingar, på kort tid, på ytor likt vägar och torg kan ställa till det med vattenplaning och översvämningar.

Anna Eklund, hydrolog på SMHI, meddelar att det inte ser ut att finnas någon risk för översvämning i våra vattendrag.

– Läget är ganska lugnt ändå, trots att det regnat så mycket. Nivåerna har ökat i vattendragen, men vattennivån var ganska låg innan så det behövs mer regn än så här för att det ska bli problem, förklarar hon och tillägger att regnovädret ser ut att lugna ner sig framöver.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt ostadigt väder väntar – men det finns hopp om värme

Att vi har stabilare väder att vänta framöver kan Therese Fougman instämma om.

– I morgon kan det faktiskt bli en del sol. Sedan passerar ytterligare ett regnoväder på torsdagen, men de ser inte lika intensivt ut med samma mängder som tidigare. Lördag och söndag ser ut att bli mer stabilt.

ANNONS