De senaste månaderna har det tillkommit flera nya statsbidrag, som inte var kända när Region Halland antog sin budget för 2021. Socialdemokratiska regionråden Lise-Lotte Bensköld Olsson och Per Stané Persson vill att det nu görs en ändringsbudget och att regionfullmäktige får bestämma hur extrapengarna ska användas.
De senaste månaderna har det tillkommit flera nya statsbidrag, som inte var kända när Region Halland antog sin budget för 2021. Socialdemokratiska regionråden Lise-Lotte Bensköld Olsson och Per Stané Persson vill att det nu görs en ändringsbudget och att regionfullmäktige får bestämma hur extrapengarna ska användas. Bild: Roger Larsson

S vill ändra i regionens budget

När Region Halland i juni antog sin budget för 2021 visste man inte att staten skulle skjuta till en massa extrapengar. Nu vill Socialdemokraterna att det görs en ändringsbudget och att regionfullmäktige får ta ställning till hur de närmare 400 miljonerna ska användas.

ANNONS
|

– Det handlar om en ofantlig massa pengar, som vi anser ska hanteras politiskt. Får inte regionfullmäktige en chans att prioritera kommer pengarna att hamna centralt och det finns en risk att de inte används till det de är avsedda för, säger regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Vid en pressträff på måndagen berättade hon och partikollegan Per Stané Persson att Socialdemokraterna kommer föreslå att det görs en ändringsbudget och att den klubbas på regionfullmäktiges möte i december.

– Region Halland valde ju att ta budgeten för 2021 redan i juni för att verksamheterna skulle få ramar att förhålla sig till, men det lämnades en öppning för att återkomma med en ändringsbudget. Vi tycker det finns all anledning att ta vara på den möjligheten, men är inte säkra på att allianspartierna är lika sugna på det, säger Bensköld Olsson.

ANNONS

Användning av statsbidrag gammal tvistefråga

Faktum är att frågan om hur statsbidrag används är en gammal tvistefråga mellan S och den borgerliga majoriteten. Att Region Halland förra året gick med plus berodde till stor del på att man fått extra statsbidrag. S var även då kritiska till att pengarna användes till att täppa igen underskott och ville se politiska beslut om vad bidragen skulle användas till.

Läs mer: Regionens plusresultat väcker inte odelad glädje

De extrapengar som Region Halland förväntas få nästa år handlar exempelvis om 129 miljoner för att hantera vård som skjutits upp under coronapandemin, om 60 miljoner till kollektivtrafiken och 97 miljoner i extra generella statsbidrag.

S+V+MP vill ta fram gemensam budget

Därtill har det aviserats pengar som är öronmärkta för att hantera ökad psykisk ohälsa, fortsatt testning och smittspårning av covid-19, förstärkning av primärvården och ”återhämtningspengar” till vårdpersonal. Totalt kan regionen räkna med en förstärkning på närmare 400 miljoner kronor.

– Får vi gehör för en ändringsbudget så kommer vi att ta fram ett förslag tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, där vi fokuserar på just medarbetarnas arbetsmiljö, vården, den psykiska ohälsan och kollektivtrafiken. Vi hade med mycket av detta i vårt budgetförslag i våras, med då fanns inte det handlingsutrymmet, säger Per Stané Persson.

ANNONS

Frågan om en ändringsbudget kommer att tas upp på regionstyrelsens möte på onsdag.

ANNONS