Så tycker smittskyddsläkaren om Gekås köer

Gekås är numera uppdelat i två varuhus. På lördagen ringlade sig köerna ganska långa i Ullared. Smittskyddsläkaren i Halland, Maria Ryberg Mo, gillar inte den synen.

ANNONS
|

Efter de nya direktiven från Folkhälsomyndigheten att varuhus maximalt får ta in 500 personer hittade Gekås en lösning. De satte upp en vägg och delade upp varuhuset i två delar.

”Vi måste lösa trängseln utanför som vi är mest bekymrad över. Det kan bli en större folksamling i en kö utanför än vad det blir inne i varuhusen. Nu hoppas vi kunna få in fler människor i två varuhus och på så sätt kan rotationen bli större”, sa Gekås vd Patrik Levin då.

Tidningen var på plats förra helgen och tog tempen. Då bildades köer vid ingångarna. ”Det är färre människor här än vad det brukar vara under en helg. Men fortfarande för många”, Patrik Levin då.

ANNONS

Även den här helgen möttes kunder av köer utanför varuhuset.

Vi ställde frågan till Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland, vad hon anser om köerna.

I ett mejl svarade hon så här:

”Smittskydden har igen tillsynsbefogenhet och uppdraget att se till att pandemilagen efterlevs ligger på länsstyrelserna. Men vi noterar naturligtvis att det förekommer olycklig trängsel i olika verksamheter ibland i olika omfattning”.

Hon anser att man ska undvika shopping om det inte är nödvändigt och att inte ställa sig i köer.

”Generellt sett är köbildning där man inte kan hålla avstånd givetvis inte bra. Både individer och exempelvis ansvariga för butiker, restauranger och köpcentrum har ett ansvar att se till att rekommendationerna följs”.

”För individerna handlar det om att undvika trängsel och att överhuvudtaget inte handla när det inte är nödvändigt. Om man behöver handla behöver man också kunna hålla avstånd”.

LÄS MER: Gekås jättevägg ska skilja kunder åt

LÄS MER: Patrik Levin om nya jobbet i coronakrisen

ANNONS