Det kommer inte gå att köpa biljett ombord på Hallandstrafikens bussar under en begränsad period.
Det kommer inte gå att köpa biljett ombord på Hallandstrafikens bussar under en begränsad period. Bild: Erika Arnadottir

Så skyddar Hallandstrafiken chaufförerna från corona

Från och med fredag kommer den främre dörren på Hallandstrafikens bussar inte öppnas när resenärerna ska stiga på och det kommer inte gå att köpa biljetter ombord. Syftet är att minska risken för coronavirus.

ANNONS
|

Hallandstrafiken följer efter bland annat Västtrafik som valt att sluta öppna de främre dörrarna på bussarna. Istället hänvisas resenärerna att stiga på bussen genom den mittersta eller bakre dörren på stads- och regionalbussarna. Samtidigt spärras också de säten längst fram i bussen av.

Syftet med förändringen är att busschaufförerna ska känna sig tryggare på arbetet när de inte längre möter passagerarna på nära håll och på så sätt minskar risken att bli smittade av coronaviruset. Detta väljer Hallandstrafiken trots att det inte finns några rekommendationer från Folkhälsomyndigheten eller regionen gällande busschaufförers arbetssituation.

– Det har framförts en oro från förarna kring arbetsmiljön och risken för smittspridning. Vi tar förarnas oro på största allvar och har därför gett våra trafikföretag möjlighet att genomföra förändringarna, säger Hallandstrafikens kommunikationschef Yasmine Möllerström Henstam.

ANNONS

När resenärerna inte längre kan stiga på i den främre delen av bussen innebär det att det inte heller går att köpa någon biljett ombord under denna perioden. Det innebär att biljett måste köpas genom Hallandstrafikens mobilapp, kundservicebutiker, biljettmaskiner eller återförsäljare innan resan. För den som har en periodbiljett innebär det att man inte behöver "blippa" sitt kort utan istället kommer biljettkontrollanter kontrollera så resenärerna har giltiga biljetter.

Varför är det mer okej att kontrollanterna har nära kontakt med resenärerna än att busschaufförerna har det?

– Det är ett val som man har gjort. Vi har pratat med kontrollanterna och de ser inga problem med de upplägget. De går kontrollerar inte varenda buss, säger Yasmine Möllerström Henstam.

Vad säger man till de som har laddat pengar på sin reskassa och inte kan använda det ombord på bussen längre?

– Reskassan går att använda på våra andra försäljningsställen, som i biljettautomaterna eller hos våra återförsäljare.

Utöver försiktighetsåtgärderna kring passagerarna och busschauffören har Hallandstrafiken också beslutat att bussarna ska städas mer än vanligt för att minimera risken för smittspridning.

Hallandstrafiken uppmanar också sina resenärer att sprida ut sig när de reser med buss och att stanna hemma om man är sjuk.

ANNONS
ANNONS