Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så ska hallänningarna vaccineras mot covid-19

Möjligheten att vaccinera sig mot covid-19 är snart här. Vid en presskonferens på torsdagen beskrev regionen hur vaccinationen är tänkt att gå till i Halland. Klart är att det blir en tydlig turordning, där boende och personal i äldreomsorgen är först ut, och att det behövs två doser vaccin.

Precis som regeringen utlovat, så planerar Region Halland att alla över 18 år ska erbjudas gratis covidvaccination under första halvåret 2021. För Hallands del handlar det om cirka 264 000 invånare.

– Vi ska försöka få det gjort så snabbt vi bara kan, men det måste ske i en turordning så att vi först skyddar dem som riskerar att drabbas hårdast. Det kan vara så att vi får några doser redan i år, men annars räknar vi med att börja vaccinera i mitten av januari, berättade Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland.

Vårdcentralerna blir navet

Hur prioriteringsordningen ska se ut är beslutad av Folkhälsomyndigheten (se faktaruta) och innebär att boende och personal i äldreomsorg och hemtjänst står först på tur när vaccinet kommer.

För dessa grupper kommer regionens och kommunernas sjuksköterskor att samarbeta så att vaccinet kan ges på boendet eller i hemmet.

För övriga hallänningar är vårdcentralerna tänkt att fungera som navet för vaccinationen, men närsjukvårdschefen Karin Hesselgard berättade att man även letar efter kompletterande lokaler i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.

– Det gäller förstås att lokalerna är utformade så man kan vaccinera på ett smittsäkert sätt och att patienter inte behöver mötas. Vi återkommer när de planerna tagit form.

Hon berättade vidare att bokning kommer att kunna göras via 1177.se, eller ett särskilt telefonnummer, men att det inte är möjligt att boka tid redan nu.

Aktuella vaccin kräver två doser

Att allt inte är helt klart hänger samman med att det ännu inte finns något vaccin som är godkänt av Europeiska läkemedelsverket, men besked väntas komma inom kort.

– Det är troligt att Hallands första vaccinleverans blir tre olika vaccin, från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. Samtliga dessa ska tas i två doser med tre till fyra veckors mellanrum, berättade Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Bland de vaccin som väntas bli godkända i Europa och Sverige finns också varianter, där man bara behöver ta en dos. Det kommer dock inte att bli möjligt att välja vilket vaccin man vill ha:

– Vilket vaccin man kommer att erbjudas är avhängigt av vilken prioritetsgrupp man tillhör och vilket vaccin vi i den stunden har tillgängligt, förklarade Maria Löfgren.

Frivilligt men viktigt för alla

Regionen poängterar att vaccinationen är frivillig, men understryker samtidigt vaccinationens betydelse, både på individ- och samhällsnivå.

– Vaccination är ett oerhört viktigt vapen i kampen mot alla smittsamma sjukdomar, så även covid-19. Trots att vi har så skarpa råd och restriktioner så har vi nu en enormt hög smittspridning och det tycker jag talar sitt tydliga språk. Vaccinationen blir en viktig del för att minska den, sade Maria Löfgren.

Blir då allt äntligen som vanligt igen när vaccinationerna kommit igång? Nej, det löftet vågade förstås ingen ge.

– Jag ser vaccinet som ett väldigt positivt tillskott, men det här kommer att ta tid. Vi kommer nog att få leva med andra restriktioner också för att hålla den här smittan i schack, sade Maria Löfgren.

Uppmanas att besvara enkät

Att Region Halland inte vet hur många hallänningar som vill vaccinera sig gör det förstås svårt att planera och rigga verksamheten. För att få en fingervisning har man nu lagt ut en enkät på regionens hemsida, där invånarna ombeds svara på om, och i så fall hur snabbt, man vill ta vaccinet.

Se även: Så tänker Halmstadborna om coronavaccinet

För den som vill läsa mer om vaccinationen mot covid-19 rekommenderar regionen information som finns på 1177.se eller Folkhälsomyndighetens webbplats.

– Det är viktigt att man använder sig av betrodda källor, poängterade Karin Hesselgard.

Läs mer: Vi ser vinsterna med att många är vaccinerade”

Läs även: Halland gör sig redo för gratis covidvaccination

Se Region Hallands presskonferens i repris:

Fakta: Turordningen för covidvaccination i Halland

Första skedet (start i januari)

– Personer som bor på särskilda boenden för äldre

– Personer som har hemsjukvård och/eller hemtjänst

– Personal inom kommunal äldreomsorg och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan

– Familjemedlemmar till personer som har hemsjukvård/hemtjänst.

Andra skedet (troligtvis i februari-mars)

– Övriga personer över 70 år

– Övriga personer i riskgrupper (även under 18 år)

– Personal inom hälso- och sjukvård

Tredje skedet (troligtvis i mars-april)

– Övriga hallänningar 18-69 år

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här