Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är självprovtagning som gäller när barn i skolåldern ska coronatestas.  Bild: Gorm, Kallestad
Det är självprovtagning som gäller när barn i skolåldern ska coronatestas. Bild: Gorm, Kallestad

Så ska förkylda barn coronatestas i Halland

Det är självprovtagningen som gäller om du vill coronatesta ditt förkylda barn. En rekordhög ökning av provtagningar gör att Region Halland inte kan erbjuda någon annan lösning.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska provtagningen av barn under 16 år göras av hälso- och sjukvårdspersonal. Varför följer ni inte rekommendationen?

– Det har att göra med det höga trycket på provtagningar som vi har just nu. Det var det enda sättet för Region Halland att lösa det på, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare och fortsätter:

– Det verkar fungera bra i de regioner som har självprovtagning. Men får vi signaler att det inte fungerar får vi omvärdera beslutet.

Förra veckan (vecka 36) gjordes 6013 coronatester varav en procent var positiva. Enligt Löfgren var det den högsta siffran sedan pandemin startade.

– En tolkning är att många drabbas av förkylningar när jobb och skola drar i gång. Det är många som är snuviga, säger hon.

Nu finns alltså möjligheten för föräldrar eller annan vårdnadshavare att ta, ett så kallat PCR-prov, på barn som har lindriga symptom sedan minst 24 timmar.

Smittskydd Halland rekommenderar att barn från 12 års ska boka tid till självprovtagning för att snabbare komma tillbaka till skolan. För yngre barn (6-11) kan det vara bättre att stanna hemma tills barnet har tillfrisknat och därefter ytterligare två symtomfria dygn, detta på grund av att provtagningen kan vara obehaglig. Om föräldrar inte kan genomföra provtagningen kan de kontakta vårdcentralen.

De vanligaste symtomen för covid-19 hos barn och unga är:

Hosta och/eller feber, halsont, andningsbesvär, muskelsmärta, rinnsnuva, nästäppa och huvudvärk. Diarré och kräkningar är vanligare hos barn än vuxna.

Provet på barn i skolåldern tas från nässvalget och bakre svalgvägg och ska tas i ett tidigt skede. Barn i förskoleåldern rekommenderas att stanna hemma utan provtagning.

Regionerna har ansvaret för provtagningarna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer:

Inte fritt fram att coronatesta barn i Halland

Smittskyddsläkare: Rätt läge att provta barn

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här