Så ska barnsjukvården bli bättre i Halland

Bättre mat, bättre bemötande, rum anpassade även för tonåringar och en smidigare övergång till vuxensjukvården. Det här är några saker som gruppen ”Unga experter på barnsjukvård” jobbat för att förbättra i Halland.

ANNONS
|

Clara Laurell, 16 år, och Moa Nilsson, 19 år, har båda två spenderat mycket tid inom barnsjukvården i Halmstad. Sedan 2019 sitter de med i en särskild grupp som på olika sätt försökt förbättra vården för barn och unga i länet.

– Tanken är att vi ska låta de unga vara experterna och berätta för oss vad vi kan bli bättre på. Det har varit väldigt nyttigt att få in patienternas perspektiv i det här, säger Josefine Roswall, verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken vid Hallands sjukhus.

Bland annat vill Moa och Clara ha rum och andra miljöer mer anpassade för tonåringar.

ANNONS

– I de flesta rum finns leksaker och sådant som små barn vill ha, men tonåringar vill ofta ha en mer vuxen känsla i sina rum, säger Clara.

Numera finns ett Wii-spel i väntrummet i Halmstad, något som ungdomarna i expertgruppen efterfrågat. Förhoppningen är att få ett till Varberg också. Man jobbar också för att få en bättre internetanslutning så att man ska kunna streama tv-serier och filmer obegränsat. Och så vill man ha fler ställen att ladda telefoner på.

”På barnkliniken ses man verkligen som en individ och blir väldigt väl omhändertagen. På vuxen känner man sig mer som en patient, som en i mängden.”

Mer frukt och grönt

Utöver detta har det också funnits synpunkter på maten. Numera finns både pizza och hamburgare på menyn plus mer frukt och färska grönsaker.

Ytterligare en sak man velat påverka är hur övergången till vuxensjukvården vid 18 års ålder går till. Moa har nyligen själv flyttats över och säger att det blev ganska abrupt. På sikt hoppas man att övergången ska kunna ske mer stegvis.

– På barnkliniken ses man verkligen som en individ och blir väldigt väl omhändertagen. På vuxen känner man sig mer som en patient, som en i mängden, säger hon.

Bemötandet från vårdpersonalen är en annan sak Moa och Clara återkommer till. Även om de på det stora hela är nöjda vill de till exempel att personalen ska vara extra försiktig och öppen när de har att göra med en ny patient.

ANNONS

Frekventa besökare i vården

Clara lider av barnreumatisk ledsjukdom och har varit mycket på sjukhus under uppväxten. Det är hon fortfarande.

Läs mer: Clara Laurell trotsar barnreumatismen

Moa fick leukemi när hon var 12 månader gammal. Sedan 2004 är hon friskförklarad men har i stort sett växt upp inom sjukvården. Hon har transplanterad benmärg och lever, och bland annat av de anledningarna har hennes besök inom vården varit många även sedan hon blev frisk från sin leukemi.

Hur har det varit att ha en sådan barndom som du har haft, Moa?

– Jag vet ju inget annat, jag var så liten när jag blev sjuk. Det har blivit normalt för mig.

Arbetssättet i Halland – med unga som ges möjlighet att vara experter på sin egen vård – har skapat intresse runt om i landet. Bland annat har ungdomar från gruppen i Halland blivit inbjudna att föreläsa vid en konferens anordnad av NOBAB Sverige, en förening som arbetar för barns och ungas rättigheter och behov inom hälso- och sjukvård.

– Förr oss i ledningen har det blivit väldigt tydligt att det blir bäst om vi utvecklar vården tillsammans med de unga som berörs. Många har varit i sjukvården extremt mycket, och har verkligen blivit just experter på sin egen vård, säger Josefine Roswall.

ANNONS
ANNONS