Starka vindar. Gorm är en av de stormar som har kommit på besök den senaste tiden, och kanske kommer den här typen av väderfenomen bli vanligare i framtiden.
Starka vindar. Gorm är en av de stormar som har kommit på besök den senaste tiden, och kanske kommer den här typen av väderfenomen bli vanligare i framtiden.

Så rustar sig Halland för klimatförändringarna

Klimatet är i förändring. Stormar och översvämningar är fenomen som vi troligen kommer att se mer av i framtiden. För att klara av väderväxlingen måste det finnas en plan.

ANNONS
|

Exakt hur och i vilken omfattning klimatet kommer att förändras vet ingen med säkerhet, men en del konsekvenser lär vi få se. Det ställer krav på samhället vad gäller till exempel infrastruktur och byggnation. Det finns en regional klimatanpassningsplan som beskriver hur kommunerna ska arbeta med de här frågorna.

Stormar och översvämningar är två exempel på fenomen som man behöver anpassa samhället efter.

– Stormarna här vid kusten för gärna med sig översvämningar på olika sätt. Varberg och Falkenberg är inte de städer som drabbas värst, i Kungsbacka och Halmstad trycks det ofta upp vattnet ur åarna, säger Karin Stenholm, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Hon fortsätter:

– När man bygger nytt ska man vara försiktig om det handlar om områden som ligger i riskzonen för översvämningar. Det finns uppskattningar om hur mycket havsnivån kan stiga och då är det viktigt att man ser till att bygga tillräckligt högt. När det gäller befintlig bebyggelse i riskzoner kan man bygga vallar, flytta bebyggelsen eller anpassa den så att den tål översvämningar, säger Karin Stenholm.

När det gäller stormarna finns också direkta risker – att byggnader och träd skadas. Då gäller det att hitta olika byggnadstekniska lösningar som gör att de tål de starka vindarna, menar Karin Stenholm.

Det finns också förebyggande åtgärder för skogsbruk.

– Efter Gudrun började man prata om vilka träslag som odlas på vilka platser, och att olika träd klarar olika förhållanden, som stark vind, olika bra, säger Karin Stenholm.

En annan sak som stormarna för med sig till kustkommuner är stranderosion, det vill säga att sandstränderna ”nöts bort” av de kraftiga vattenströmmarna. Den omedelbara lösningen är att hämta tillbaka sanden men man har även provat andra metoder, som att bygga olika typer av vallar som binder sanden. Frågan diskuteras i många kommuner och det finns ingen perfekt lösning.

Klimatförändringarna påverkar också temperaturen. Ett inte otänkbart scenario är att värmeböljor blir ett vanligare inslag även på våra breddgrader, vilket kan vara besvärligt för en del personer.

ANNONS

– Det går att anpassa byggnader så att de i så stor utsträckning som möjligt kyler sig själva. Det innebär också ett större behov av träd och annan grönska i tätbebyggda områden, säger Karin Stenholm.

Länsstyrelsen i Hallands län har tagit fram en regional handlingsplan för klimatanpassning. Handlingsplanen beskriver pågående klimatanpassningsarbete samt vilka särskilda utmaningar länet står inför med anledning av klimatförändringarna. Kommuner och andra aktörer i länet har aktivt medverket i arbetet med handlingsplanen.

I handlingsplanen har ett antal utmaningar identifierats för länet, bland annat dagvattenhanteringen, kustområdena, förändringar i grundvattenförhållanden, hantering av översvämningar i vattendrag, beredskap för värmeböljor samt jordbrukets anpassningsfrågor.

Källa: Länsstyrelsen Halland

ANNONS