Så har labbet fått ställa om och växla upp under corona-pandemin

Den 9 mars var det ett år sedan Halland fick sitt första konstaterade fall av covid-19. Sedan dess har det hänt mycket på Region Hallands avdelning för molekylär biologi, som bland annat analyserar testerna för covid-19.

ANNONS
|

Sedan pandemin slog till har avdelningen analyserat 80 000 PCR-tester och 30 000 antikroppstester. Men när Halland fick sina första fall med konstaterad smitta var kapaciteten inte riktigt på plats för en pandemi.

Arne Kötz arbetar som överläkare vid avdelningen för klinisk mikrobiologi i Region Halland. Han har varit ansiktet utåt när det kommer till covid-19-testningen i länet. Här är hans historia om omställningen, mediebevakningen och bristande leveranser.

— När vi har en ny analys så köper vi in material som behövs för att kunna genomföra analysen. Med gamla virus och bakterier är det redan så etablerat att man kan köpa in tester från företag, men är det nytt så får man själv köpa alla ingredienser och göra testerna själv, förklarar Arne Kötz.

ANNONS

De första veckorna fick testerna genomföras manuellt, vilket tog längre tid. Men det var inte den enda utmaningen som avdelningen brottades med. Materialet som behövdes för att genomföra analyserna var inte helt lätta att få tag på. Bland annat saknades tillgång till genbitar, testhållare och plastspetsar till pipetterna som behövdes när PCR-testerna skulle analyseras.

— Hela världen var ute efter samma material, så vi fick köpa det vi kunde få. Vi har olika maskiner och vi började med att etablera en. När det var oklart om vi kunde få material till den fick vi gå på nästa. Att jaga produkter på det här viset var vi inte vana vid, säger Arne Kötz.

Pandemin såg till att det blev en hel del övertid och avdelningen tog hjälp av vikarier för att utöka kapaciteten. Arne Kötz berättar att han plötsligt fick samarbeta med avdelningar som han inte haft någon kontakt med alls under sina 19 år på regionen.

När testningen för covid-19 växlade upp i juni 2020 för att nå den breda allmänheten blev läget något lättare på avdelningen, i alla fall tillfälligt. Med hjälp av en nationell upphandling skickades testerna som genomfördes i bussarna till ett laboratorium i Linköping. Dessutom hade tillgången till material blivit bättre.

ANNONS

Att testningen för den breda allmänheten inte var på plats förrän ett par månader efter att de första fallen konstaterades var något som kritiserades i många medier. Men att det skulle gå att växla upp testningen i ett tidigare skede tror Arne Kötz inte hade varit möjligt.

— När det kommer till teststrategin så tror jag inte man hade kunnat göra så hemskt mycket mer i ett tidigare skede. Det som var begränsande var tillgång till material.

Avdelningen ställer om och växlar upp

Sedan i fjol har avdelningen som analyserar covidtesterna fått ny utrustning, ytterligare ett labbrum och fler anställda. Kapaciteten för just covidtesterna här ökat, från 20-30 analyserade prover per dag till 500. Och snart ska det fördubblas.

— I januari månad år 2019 och 2020, innan pandemin slog till, genomfördes analyser av 19 000 prover. I januari 2021 analyserades 30 000 prover, säger Arne Kötz.

Inom de närmsta månaderna väntas majoriteten av befolkningen få vaccin mot covid-19. Trots det tror Arne Kötz att det fortsatt kommer finnas behov av den utökade kapaciteten.

— Jag tror vi kommer ha att göra med det här ett bra tag framöver. Jag tror inte det är över till hösten, jag kan mycket väl tänka mig att det finns människor som får covid bland de som är vaccinerade. Sedan kommer det finnas de som inte är vaccinerade, säger han och fortsätter:

ANNONS

— Om ett år så tror jag att covid-delen på avdelningen integreras i den normala labbverksamheten på ett smidigare sätt och att det hanteras som influensa, där man bevakar vilka stammar som cirkulerar för att anpassa diagnostik och vaccin.

Vad har ni lärt er under året som gått?

— Att det är viktigt att ha rätt folk på rätt plats. Att man har tillräckligt många som gillar utmaningen och på något sätt tycker det är kul, och att man har personer som bromsar, säger till eller organiserar. Det har varit viktigt att ha ett bra team. Sedan är det mycket praktiska saker man lärt sig.

Är det något ni lärt er som ni tar med er när pandemin är över?

— Jag tror vi i stort sett kommer att kunna jobba som tidigare och gå tillbaka till det gamla. Men skulle det bli en ny pandemi så kan det bli en mindre utmaning på något sätt. Då har man färska kontakter och i minnet hur man organiserat samarbetet. Då kommer vi snabbare in i ett bra flöde.

Arne Kötz

Ålder: 51

Yrke: Region Hallands överläkare vid avdelningen för klinisk mikrobiologi

Bor: Halmstad, i Holm

Familj: Fru och fyra barn

Intresse: Umgås med vänner och familj. Jag är en småskalig biodlare och håller på med trädgårdsarbete.

ANNONS