Så blir nyårsvädret i södra Halland

Nära skjuter ingen hare verkar gälla för mellandags- och nyårsvädret. De vädergudar som satsar på att ge oss snö under ledigheten kommer nämligen inte närmre än blötsnö i år.

ANNONS
LocationHalland||

Till mångas glädje bjöds det på såväl vackra soluppgångar som blek vintersol under julhelgen.

– Vi har egentligen inte firat jul i år, utan skjutit upp det. I dag är vi i stället ute och njuter av att det är sol, säger Mimmi Dimne, en av de som lyckades ta vara på några av juldagens soltimmar.

Det väder som har gjort det enklare för hallänningarna att fira en virussäker jul är dock inte här för att stanna.

– Vi har ett nederbördsområde som närmar sig västerifrån, så redan under lördagen är det mulet väder och regn som gäller, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI, och fortsätter:

ANNONS

– Regnområdet kommer sedan att ligga kvar över oss under söndagen samtidigt som vindarna tilltar. Det rör sig om hårda vindbyar, så vi får räkna med att det blir rejält blåsigt i slutet av helgen.

I samband med att vi äntrar en ny vecka lämnar dock vi de hårda vindbyarna bakom oss och kan i stället se fram emot ett väder som – även om det inte är exakt vad vi hoppas på – åtminstone kommer att vara betydligt lugnare.

– Vindarna avtar under natten till måndagen. Utöver det ser vi tendenser till att det kan börja bli en del inslag av blötsnö i nederbörden, säger Alexandra Ohlsson.

Därefter ser årets sista dagar ut att bjuda på ostadigt väder med mer nederbörd som rör sig in över Halland. De som hoppas på ett snötäckt Halland blir dock återigen besvikna – även i början av nästa vecka är nederbörden främst i form av regn och blötsnö.

Hur ser vädret ut när vi går in i nästa år?

– Som det ser ut nu kommer det att vara molnigt vid tolvslaget, och möjligtvis kan det bli någon regnskur här och var. Temperaturmässigt ligger vi på någon enstaka plusgrad under dagen. På kvällen är det däremot mer osäkert eftersom det fortfarande är några dagar kvar, men om det skulle det uppstå luckor i molntäcket så får vi räkna med att temperaturen kan sjunka och sedan pendla runt nollan.

ANNONS

Milt, blött och grått blir således det som kommer att prägla vädret den närmaste tiden. En god nyhet är emellertid att alla som med anledning av coronapandemin väljer att stanna i Halland över nyår knappast behöver hänga läpp över att vara på fel plats rent vädermässigt – resten av landet verkar nämligen få liknande nyårsväder.

– I stort sett hela landet får molnigt väder. Möjligen kan Gotland och Öland ligga lite bättre till, berättar Alexandra.

Hur vädret blir under 2021 återstår att se, men troligtvis kommer det att börja bra. På nyårsdagen kan vädret nämligen bara vara bra – antingen uppmuntrar det till en härlig vinterpromenad eller så utgör det en godtagbar ursäkt att stanna inne, vila upp sig och kolla på äventyrsfilmen ”Ivanhoe”.

ANNONS