Christer Bartholdsson, områdespolischef i Falkenberg, är stabschef för områdesstaben som upprättats i Halland på grund av coronaviruset.
Christer Bartholdsson, områdespolischef i Falkenberg, är stabschef för områdesstaben som upprättats i Halland på grund av coronaviruset.

Så agerar polisen mot corona

Ingen polis i Halland har än så länge blivit smittad av corona. Men patrullerande poliser kommer dagligen i kontakt med personer som kan bära på viruset. Nu har speciella områdesstaber upprättats.

ANNONS
|

Coronaviruset påverkar så klart även polisens arbete. Numera finns både regionsstaber och polisområdesstaber runt om i Sverige. Christer Bartholdsson är ansvarig för stabens arbete i Halland.

– Det innebär att man går upp i en särskild händelse. Vi har bland annat gjort en inventering av våra resurser och vår kompetens fram till den 7 juni. Det innebär att vi kan bedriva vår verksamhet med ett stort procentuellt bortfall av personal, säger han.

– Och om vi börjar få nedsatta resurser så finns det ett planverk hur vi ska göra. Vi gör i princip en liknande planering varje sommar.

Dagligen har varje stab en uppdatering med länsstyrelsen, Region Halland och samtliga kommuner i länet om senaste nytt kring corona.

ANNONS

Än så länge har ingen polis i Halland drabbats av coronaviruset. Däremot utsätts många poliser för viruset dagligen i sitt arbete.

– Vi är ju tvungna att ta i folk och vi har ingripit mot folk som visat symtom. Vi har efteråt gjort tester på de poliserna och hittills har de testat negativt, säger Christer Bartholdsson.

– Vi har också uppmanat vår personal att stanna hemma om de känner av någon symtom.

Det kan också bli tal om att använda sig av extra utrustning vid utryckningar. Utrustning som inte används speciellt ofta.

– Vi har ju exempelvis tillgång till skyddsmask 90. Men vad jag känner till har ingen använt den ännu, säger Christer Bartholdsson.

ANNONS