Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild. Bild: Arkivbild
Arkivbild. Bild: Arkivbild

Så ökas testningen för covid-19 i Halland

Efter regeringsbeslutet om att utöka provtagningen nationellt, arbetar Region Halland nu med att få fram ett nytt testkit. Målet är att utföra ytterligare 200 tester om dagen.

I dagsläget har Region Halland en kapacitet som innebär att 140 provtagningar görs varje vardag samt 90 provtagningar per helgdag. I samband med att regeringen gav Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningen för covid-19, arbetar Region Halland för att fler ska kunna testas.

– Nästa steg är att få upp det till ytterligare 200 om dagen, det vill säga 350 stycken per dag i snitt. Man håller på att säkra upp för det och försöker få fram ett nytt testkit för att inte vara beroende av leveranser, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Förhoppningen är att komma igång med den utökade provtagningen redan kommande vecka, men ingen speciell dag eller tid är ännu bestämd. Enligt Wiechel-Steier kommer provtagningarna att prioriteras på samma sätt som i dag, även om antalet ökar. Man testar inte fler grupper, utan ökar bara kapaciteten.

– Man provtar sjuka och personal på till exempel äldreboenden där brist kan uppstå. Prioriteringar kan behöva göras beroende på vilken brist man ser, säger hon.

Har det tillkommit några symptom som tidigare inte var klassade som typiska för covid-19?

– Det har hela tiden varit ett brett spektrum av symptom. Det gäller att vara uppmärksam om man märker att man inte mår bra.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här