Region Hallands nya smittspårningsenhet är nu igång. ”Det är ingen som vet hur länge vi kommer att arbeta med detta eller hur stor enheten behöver vara, men det får visa sig”, säger samordnare Julia Nyström och smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.
Region Hallands nya smittspårningsenhet är nu igång. ”Det är ingen som vet hur länge vi kommer att arbeta med detta eller hur stor enheten behöver vara, men det får visa sig”, säger samordnare Julia Nyström och smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Bild: Jari Välitalo

Så ska den sista smittan hejdas

I Halland är det nu så pass få som har covid-19 att det är möjligt att spåra de som den smittade haft kontakt med.
– Vår roll är att hindra enstaka fall från att utvecklas till större utbrott, säger Julia Nyström, samordnare vid regionens nya smittspårningsenhet.

ANNONS
|

De senaste veckorna har rekordmånga hallänningar känt sig manade att testa sig för pågående coronainfektion. Samtidigt är det en mycket låg andel som får ett positivt provsvar. Förra veckan var det två procent, vilket motsvarar 99 personer.

– Nu när samhällssmittan inte längre är så omfattande så kan smittspårning fylla en viktig uppgift. Eftersom det är så många som testar sig så kan behandlade läkare behöva hjälp och kan då vända sig till smittspårningsenheten, berättar smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

På den nya enheten arbetar nu ett tiotal sjuksköterskor och läkare, med placering antingen i Halmstad eller Varberg.

– Vi har lite olika bakgrund. Några är distriktssköterskor, andra kommer från infektionskliniken. Det är ingen som vet hur länge vi kommer att arbeta med smittspårning eller hur stor enheten behöver vara, men det får visa sig, säger Julia Nyström.

ANNONS
På smittspårningsenheten arbetar ett tiotal sjuksköterskor och läkare. Julia Nyström är samordnare och smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo har ett mer övergripande ansvar.
På smittspårningsenheten arbetar ett tiotal sjuksköterskor och läkare. Julia Nyström är samordnare och smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo har ett mer övergripande ansvar. Bild: Jari Välitalo

Smittspårningsenheten har varit igång i ett par veckor och har hittills tagit sig an ett tiotal fall.

– Varje fall tar ganska mycket tid. Vi börjar med att intervjua patienten och försöker kartlägga vilka personer den träffat sedan dygnet innan symtomen visade sig. Vi ger också råd om hur personen ska förhålla sig och berättar om informationsplikten.

Skyldig att informera andra

Enligt Smittskyddslagen så har en person som bär på en allmänfarlig sjukdom, alltså inte bara vid covid-19, både skyddsplikt och informationsplikt, det vill säga måste bete sig så att smittorisken minimeras och kontakta de personer som redan kan ha smittats. Även behandlande läkare är skyldig att smittspåra.

– Oftast fungerar detta bra och patienten och läkaren löser det själva, men ibland kan det vara mer komplext. Det kan vara elever som träffat många i skolan eller en person med ett yrke där man har många kontakter, säger Maria Ryberg Mo.

Till skillnad från smittspårning vid sexuellt överförbara sjukdomar så ligger fokus på att begränsa vidare smittspridning.

– Eftersom man är smittsam under en så begränsad tid så det är inte meningsfullt att gå lika långt bakåt i tiden, säger Maria Ryberg Mo.

Rekommendation - inte tvång

För det mesta tar den smittade själv de kontakter som behöver tas, men smittspårningsenheten kan även hjälpa till med detta.

ANNONS

– Det kan vara någon som har svårt med språket eller en tonåring som tycker det är superpinsamt att ringa runt. Vi röjer aldrig patientens namn utan berättar då bara att personen i fråga kan ha blivit utsatt för smitta, säger Julia Nyström.

Men hur ska då en person agera som får det beskedet? Måste man stanna hemma några dagar?

– Nej, det finns inga sådana rekommendationer idag, men Folkhälsomyndigheten ser just nu över vad som ska gälla för personer i samma hushåll. Den svenska smittskyddsstrategin är rätt unik eftersom den inte bygger på tvång i samma utsträckning som i en del andra länder, utan främst på individens eget ansvar och på följsamhet till rekommendationer. Rådet nu är att vara extra vaksam på symptom och som vanligt hålla avstånd och tvätta händerna noga, säger Maria Ryberg Mo.

Flera länder tar hjälp av mobilappar

I flera länder, såsom Norge, England, Tyskland och Frankrike, har man också tagit hjälp av mobilappar i sitt smittspårningsarbete. När en person konstaterats smittad har den kunnat anmäla det och personer, vars mobiler befunnit sig i närheten av den smittade, har då fått ett meddelande. Apparna har dock väckt mycket diskussion kring integritet och dataskydd.

– Frågan om att använda mobilspårning lyfts då och då även i Sverige, men jag tror det är svårt att hitta ett lagstöd för det här, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS

I dagarna förväntas Folkhälsomyndigheten även ta ställning till om gränsen för folksamlingar ska utökas från 50 till 500.

– Om beslutet fattas för att coronasmittan i stort sett upphört så är det ju jättebra nyheter. Gör man en ändring dessförinnan så blir jag lite mer bekymrad, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS