Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ett ansiktsvisir.
Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ett ansiktsvisir. Bild: Mikael Fritzon/TT

Så mycket kostar skyddsutrustningen

Ett normalår köper Region Halland skyddsutrustning för 8 miljoner kronor. Under pandemin har det köpts skyddsutrustning för 54 miljoner kronor. Alltså mer än fem gånger så mycket.

ANNONS
LocationHalland||

I våras var det brist på skyddsutrustning på många håll i landet men Region Halland klarade sig bra.

– Region Halland vågade köpa volymer i rätt tid och jobbade intensivt under uppstarten av pandemin. Därför har vi hela tiden kunnat lösa behovet för Region Halland samt kommuner i Halland, säger Daniel Hedeholt, ansvarig för logistiken och försörjning av skyddsutrustning i Region Halland.

Den stora utmaningen har, enligt Regionservices förvaltningschef Torbjörn Svanberg, varit att skilja de oseriösa företagen som säljer utrustning från de seriösa.

Torbjörn Svanberg, förvaltningschef Regionservice.
Torbjörn Svanberg, förvaltningschef Regionservice.

Den utrustning som Region Halland har köpt kommer både från regionens upphandlade leverantörer och vid behov även leverantörer som den inte har avtal med.

ANNONS

Upphandlade avtal har Region Halland bland annat med Onemed, Procurator, AST Medical, 3M, Mölnlycke, Mediq och Kiltocleanl.

– De företag vi har behövt anlita där vi inte har något avtal är Wing Plast, Nord365 och NPA.

Produkterna kommer både från närområdet och långväga ifrån, exempelvis Asien.

Hur mycket har kostnaderna ökat jämfört med tiden före covid-19?

– Vi har totalt inköpt skyddsutrustning för ca 54 miljoner kronor och då är förbrukningen normalt på en nivå motsvarande ett inköpsvärde på åtta miljoner kronor på ett år, för de artiklar som vi under pandemin betraktat som skyddsutrustning. Mellanskillnaden kommer troligen att ersättas med statsbidrag, säger Torbjörn Svanberg.

Region Halland fick låna skyddsmask 90 av Försvarsmakten men för en tid sedan skulle dessa lämnas tillbaka.

– Vi har återigen fattat beslut om att möjliggöra för individer att använda skyddsmask 90 i de fall det ordinarie skyddet inte fungerar. Självklart i enlighet med tidigare framtagen rutin för när utprovning kan bli aktuellt, utbildning i hantering med mera, säger Anna Sköld, strateg på Region Hallands HR-avdelning.

Ibland visar det sig att utrustning inte håller måttet. Till exempel så var det en typ av visir som lätt gick sönder.

– Då köpte vi in och distribuerade en annan typ av visir inom ett par dagar, säger hon.

ANNONS

ANNONS