Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Verksamhetcheferna Andreas Meimermondt och Richard Mortenlind försöker hantera den ryktesspriding om coronasmittade som sker på olika Facebook-grupper. ”Jag skulle vilja vädja till elever och personal att ha förtroende för Folkhälsomyndigheten och följa deras rekommendationer”, säger Andreas Meimermondt. Bild: Henrik Williamsson/Carina Nilsson/Arkiv
Verksamhetcheferna Andreas Meimermondt och Richard Mortenlind försöker hantera den ryktesspriding om coronasmittade som sker på olika Facebook-grupper. ”Jag skulle vilja vädja till elever och personal att ha förtroende för Folkhälsomyndigheten och följa deras rekommendationer”, säger Andreas Meimermondt. Bild: Henrik Williamsson/Carina Nilsson/Arkiv

Ryktesspridning skapar corona-oro i Laholm

När det på tisdagen stod klart att Laholm fått sitt första fall av coronasmitta startade en flod av rykten på sociala medier. Bland annat påstods den smittade vara en elev på Osbecksgymnasiet som varit i skolan som vanligt.

– Vi har ingen information som tyder på att ryktena stämmer och om vi får sådan information så kommer vi att vara helt transparenta och sprida den brett, säger Andreas Meimermondt, verksamhetschef för bland annat gymnasieskolan.

Både han och Richard Mortenlind, verksamhetschef för Laholms kommuns grundskolor, är väl medvetna om att snacket nu går i Laholm.

– Tyvärr sprids rykten snabbt, även om de inte underbyggda. Vi följer inläggen i olika Facebook-grupper, men känner inte att vi som kommun kan lägga oss i debatten där. Däremot försöker vi bemöta ryktesspridning via våra chefer i de olika verksamheterna, säger Richard Mortenlind.

På onsdagen gick skolchefen Ingela Månsson ut till elever och vårdnadshavare och förklarade att man inte har några bekräftade fall av coronasmitta på vare sig Osbecksgymnasiet eller Lagaholmsskolan.

Även i förra veckan spreds rykten i en Facebook-grupp, då om att ”Våxtorp fått sitt första coronafall”. Vid den tidpunkten fanns inte ett enda bekräftat fall av coronasmitta i Halland, men det började ändå snabbt spekuleras i att Våxtorpsskolan skulle stängas ner.

Läs mer: Obekräftat rykte spred oro för coronasmitta

Richard Mortenlind beskriver hur kommunen har ett nära samarbete med Region Halland och deras smittskyddsverksamhet.

– Vi har fullt förtroende för dem och deras bedömningar och i samma stund som vi får information från dem så kommer vi att gå ut på kommunens hemsida och på Facebook. Står det inget där så finns det inget att informera om.

Gällande ryktet om att den coronasmittade laholmaren skulle vara elev på Osbecksgymnasiet säger Andreas Meimermondt:

– Vi kan ju inte säga att det absolut inte är så, men vi har inte fått någon information som pekar i den riktningen. Regionens smittskydd kommer att meddela oss om den smittade har vistats i miljöer där den riskerat att smitta andra och om det finns åtgärder vi kan ta till för att minska smittspridningen.

Han tillägger:

– Jag skulle vilja vädja till elever och personal att ha förtroende för Folkhälsomyndigheten och följa deras rekommendationer. Det är bara så vi kan klara att hantera detta, säger Andreas Meimermondt.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!