Rykten om covidvaccin skapar oro

Kan man bli steril av covidvaccinet? Ändrar det mitt dna eller finns det nu ett mikrochip i min arm? Myterna om vaccinen mot covid-19 är många och farliga.

ANNONS
|

Liksom kring mycket annat sprids rykten och felaktig information om vaccinen som används för att bekämpa coronapademin. Genom exempelvis sociala medier blir ett rykte enkelt en vedertagen sanning som snabbt sprids till tusentals.

Region Halland märker av en viss skepsis mot vaccination genom samtal, frågor och diskussioner med hallänningar som hör av sig. Ofta handlar det då om felaktig information.

– Många har valt och litar på kommunikationskanaler som inte alltid använder betrodda källor eller information som är vetenskaplig. Vi märker att man är orolig och har frågor kring vaccin efter uppfattningar man fått från källor som sprider desinformation, säger Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier och fortsätter:

ANNONS

– Det är svårt att nå dessa med vår information som är neutral och faktamässig.

Allvarliga konsekvenser av desinformation

Ofta handlar frågorna om biverkningar och vaccinskador som det egentligen inte finns några belägg för. Johanna Wiechel-Steier påpekar att det är viktigt att kontrollera fakta och statistik man tar del av och fundera om det kan finnas något intresse bakom källan som sprider informationen.

– Det finns mycket missuppfattningar om vilka skador vaccin kan ge som det saknas belägg för. Sedan finns det också rena konspirationsteorier om att allt är en sammansvärjning, säger hon.

LÄS MER:Då stänger Hallands vaccinationscentraler

Om rykten och felaktig information fortsätter att spridas finns risken att människor som kanske hade velat vaccinera sig i stället kommeratt välja bort det på felaktiga grunder.

– Vi vill att alla själva ska ta ställning för sin vaccination och då är det viktigt att man gör det på grunder som är korrekta. Risken finns att väldigt många väljer bort vaccination som vi vet ger ett gott skydd. Då får vi många som riskerar att bli allvarligt sjuka och dö, säger Johanna Wiechel-Steier.

LÄS MER:Så stor del av befolkningen i varje område vaccinerar sig

Yngre har kommit i gång med vaccinbokning

Hittills har 82 procent av den halländska befolkningen över 18 år vaccinerats med minst en dos. Nu vaccineras också 16- och 17-åringar, 51,5 respektive 60,5 procent av ungdomarna födda 2005 och 2004 har bokat vaccinationstid.

ANNONS

LÄS MER:Svalare intresse för vaccin i den yngre gruppen

LÄS MER:Hallands unga får inte själva bestämma om covidvaccination

Starta filmklippet ovan för att läsa Läkemedelsverkets svar på fem myter om vaccinen mot covid-19.

ANNONS