Rom finns för alla smaker

Inte bara Sjörövarfabbe gillar den. Drycken på var mans läppar är rom. – Det är en trend som kommer av att den passar så bra till choklad och kaffe, säger Pär Ädel som titulerar sig Swedish rum ambassador och arrangerar provningar av drycken på Hotell Havanna i Varberg.

ANNONS
|

Han har hållit på med rom i tio år nu. Från början var det ett intresse han hade vid sidan av sitt jobb som bartender.

– Jag fastnade för drycken samtidigt som jag blev intresserad av länderna i Sydamerika och Karibien och de varma människorna som bor där, säger han.

För fem år sedan blev det trendigt att dricka rom.

– Det kom i samband med en stor marknadsföringskampanj av ett av de största märkena, men startade också av att det kändes lite nytt och farligt att åka till de exotiska länderna i Syd-och Centralamerika, ställen som Nicaragua. Det fanns en magi kring det.

ANNONS

I Sverige och övriga Europa samt i USA har vi länge varit förtjusta i romdrinkar. Men på Kuba dricker man rom som den är.

– Kubanerna är kända för att göra kraftiga, smakrika cigarrer men väldigt lätta, somriga romsorter.

Så när alla tröttnat på whisky och cognac så finns rommen där. En dryck som passar både män och kvinnor och som kan drickas kall eller varm, enligt Per Ädel.

– Det är en fantastisk avec som är transsexuell. En del män påpekar för mig att det är en nackdel för nu vet de aldrig hur mycket som är kvar i flaskan där hemma eftersom de inte är ensamma om den längre.

Per Ädel hävdar att Halland och specifikt Varberg är Sveriges romcentrum. I höst startar han en nationell romklubb med säte i Varberg. Han pratar om de fem elementen som en del av intresset för rom.

– Det handlar om högkvalitativ choklad, kaffe, cigarrer, lakrits och rom, varav lakrits för de flesta är den mest otippade ingrediensen men det passar också väldigt bra till rom.

Hur ska man då börja om man är intresserad?

– Man kan börja med att gå på en romprovning för att få med sig grunderna. Det finns olika stilar på rom som man kan lära sig om.

ANNONS

Rommen skapades i Sydamerika och på de karibiska öarna under kolonialtiden. Det innebar att fransmännen gjorde sin egen rom, likaså spanjorerna. Det fick till följd att varje lands rom fick en egen prägel beroende av tradition.

Martinique och Guadeloupe är till exempel gamla franska kolonier. Sättet att tillverka rom på det franska viset kommer från erfarenhet och teknik från att framställa cognac, armagnac och calvados.

– Det ger en torr, explosiv smak med en lång, elegant eftersmak. Man hittar smaker av vanilj, och syrligare smaker som päron, förklarar Per Ädel.

Till skillnad från vin så bygger smakupplevelsen från rom inte på beska. Därför ska drycken stanna på tungan, innan man sväljer, eller som Per Ädel uttrycker det:

– Låter den bara hamna på tungan och sedan elegant rinna ner.

De engelska romsorterna i sin tur har högre igenkänning med whisky. Och de spanska bygger än mer på sötma.

– Den spanska stilen innebär att man destillerar med högre sötma och är typiskt för området i centrala Sydamerika.

Anledningen till att rommen som kommer från Kuba är av det lättare slaget beror på hur den destilleras.

– Från början kallades drycken för ”Kill devil” på de engelska öarna eftersom den smakade så illa. Rom var dålig sprit men den enda som fanns. För att öka kvaliteten började man på Kuba destillera fyra-fem gånger. Därför är deras rom av tradition av lättare typ, förklarar Per Ädel.

ANNONS

Vilken är den bästa rommen då?

– Jag brukar säga att det är den rom du har i glaset, säger Per Ädel.

Fotnot. Läs mer om rom på www.adelsmak.se

ANNONS