Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ringhals 1 har hängt med från ABBA till Billie Eilish

När reaktorn togs i bruk användes strömmen till att snurra ABBA på skivspelaren. När den nu tas ur drift har den hjälpt till att ladda mobilen så Spotify kan spela Billie Eilish. Vi har gjort en tidsresa med Ringhals 1 – häng med!
Bild: UPI
Bild: UPI

1969

Ringhals 1 började byggas samma år som Apollo 11 reste till månen – 1969. I Sverige avgick Tage Erlander som statsminister efter 23 år på posten. Olof Palme blev ny statsminister.
Bild: TT /GP
Bild: TT /GP

1976

Den 1 januari 1976 kickade Ringhals 1 igång på riktigt och verkets el skjutsades ut i elnätet. På sommaren det året, närmare bestämt den 19 juni vigdes Kung Carl XVI Gustaf med fröken Silvia Sommerlath i Storkyrkan i Stockholm.
Bild: Leif R Jansson/TT
Bild: Leif R Jansson/TT

1976

Men vad användes då strömmen till? Tja, en del svenskar pluggare in skivspelaren och lyssnade på ABBA:s album Arrival som kom i oktober det året. Året innan, 1975, hade Ringhals 2 och Barsebäck 1 kopplats upp på nätet. Sedan tidigare var Oskarshamn 1 och 2 i drift (sedan 1972 respektive 1974).
Bild: ADAM IHSE / TT
Bild: ADAM IHSE / TT

1976 – 2020

När Ringhals 1 stängs av på nyårsafton beräknas reaktorn ha levererat 220 terawattimmar el. Vad det har med Glenn Hysén och en spårvagn att göra?. Jo, enligt Vattenfall motsvarar detta hela Göteborgs elförbrukning under 44 år.
Bild: L-G Johansson
Bild: L-G Johansson

1972

Så här såg det ut när Ringhals 1 byggdes. Reaktorn skiljer sig från de övriga på Ringhals. Ettan är en kokvattenreaktor och den levererades av ASEA Atom.
Bild: HN Arkiv / Lars Rosenberg
Bild: HN Arkiv / Lars Rosenberg

2015

För fem år sedan bestämde Ringhals styrelse att Ringhals 1 och 2 skulle stängas i förtid. Ringhals 2 stängdes för ett år sedan. Den 31 december stängs Ringhals 1.
Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

2020

Under försommaren stod Ringhals 1 stilla efter driftstopp och servicearbeten. Tanken var att starta reaktorn igen efter sommaren, för drift fram till den planerade stängningen i december. Men Ringhals 1 togs i bruk tidigare än planerat. Vattenfall slöt nämligen avtal med Svenska Kraftnät om att starta R1 tidigare än planerat – detta för att säkra en stabilisering i elnätet.
Bild: HASSE HOLMBERG
Bild: HASSE HOLMBERG

2020

Den 31 december, vid midnatt, kopplas Ringhals 1 bort från nätet, efter 44 års tjänstgöring.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!