Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Högsäsong. Det är hög tid att boka nu för familjer som vill veta vad de får på sin chartersemester i sommar. De som bokar tidigt har de senaste åren kunnat spara tusentals kronor jämfört med en familj som bokar sista minuten-resor, säger Fritidsresors informatör Mathias Murman.Bild: Lionel Cironneau/TT

Restresa kan bli dyrare än bokad

Fynda kan kräva planering. Risken är att en restresa kan kosta mer än en tidig bokning. – Den som kan vara ute i god tid kan ta del av rabatterbjudanden, säger Mathias Murman, informatör på Fritidsresor.

Just när du misströstar som mest stiger priserna. Det visar sig att den efterlängtade resan kan bli mycket dyrare än om du hade planerat i god tid. Jag spanade för egen del på en ospecificerad resa till Kanarieöarna med avresa i vecka fyra som före nyår kostade 1 798 kronor och efter årsskiftet hade den stigit till nästan det dubbla priset. Det blev ingen resa.

Charterbolagen styrs av tillgång och efterfrågan – och känner av mitt och alla andras sug efter att komma iväg spontant. Då kan resan plötsligt bli dyrare.

Och tvärtom:

– När vi misstänker att ett visst resmål eller hotell inte kommer att sälja slut till fullt pris gör vi en värdering av hur mycket vi behöver justera priset, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Men, påpekar hon, i övrigt påverkas priset framför allt av andra faktorer: resebolagets kostnader, vädret både hemma och på resmålet, valutakurser, konkurrenssituationen och det allmänna konjunkturläget.

På sommaren när regnet kan få styra den inre barometern och snabbt få oss att vilja byta breddgrader kalkylerar resebolagen med vår pessimism.

– Under midsommarhelgen är det många som misströstar och bokar en solresa. När vi har stor efterfrågan på sista minuten-resor justeras priserna flera gånger om dagen, säger Kajsa Moström, informatör på Apollo.

Det kan innebära en hundring per millimeter regn.

De ospecificerade resorna utgör runt två procent av alla charterresor hos Apollo, Fritidsresor och Ving.

– Efterfrågan på ospecificerade resor har gått stadigt ner de senaste fem åren och det är en dramatisk skillnad jämfört med för tio år sedan, säger Kajsa Moström.

De som ändå chansar på att de finns, är framför allt de resenärer som har större möjlighet att komma iväg när som helst: ungdomar med mindre budget, flexi-bla pensionärer och par utan barn som inte behöver ta mest hänsyn till lovtider.

Lättast är det förstås när det inte är högsäsong, stora helger eller lov. Bäst är att ta sikte på strax före eller efter de mest attraktiva veckorna.

Även om allt färre vill boka sent finns en mottrend i den trenden.

– Det finns två väldigt motsatta trender. De som vanligtvis bokar sent bokar allt senare och de som bokar tidigt bokar ännu tidigare, säger Kajsa Moström.

Den allmänna tendensen verkar ändå vara att chanstagarna har blivit färre och boendet blir allt viktigare.

Resebolagen kör kampanjer med rabatter för de resenärer som bokar tidigt.

– Rabatter från försäljningsstart är till för dem som bokar tidigt eller för vissa grupper som annars har höga kostnader, till exempel barnfamiljer och ensamstående, säger Magdalena Öhrn.

Januari är högsäsong för familjer som vill vara säkra på att få det de vill ha, säger hon:

– De vill försäkra sig om ett visst barnvänligt hotell, eller ett visst rum, på sin sommarsemester. De vill ha hiss och barnpool och chansar inte i så stor utsträckning.

Men även generellt sett har hotellstandarden blivit viktigare, anser hon. Det är en stor del av reseupplevelsen:

– Många väljer till och med hotell före resmål, säger Magdalena Öhrn.

Även bland köparna av ospecificerade resor finns resenärer som gärna betalar extra för att få ett namngivet hotell.

En resa definieras som sista minuten-resa eller rest-resa ungefär en månad före avresedatum. Den kan vara en ospecificerad resa eller prissänkt ordinarie resa. Skillnaden är att en ospecificerad resa vanligtvis har ett hotell som inte ingår i det ordinarie utbudet. Ibland finns det ”flygstolar” att köpa, det vill säga att du betalar för flygresan och ordnar boendet själv.

Charterbolagen har nästan hundraprocentig beläggning på sina bokade flygplan.

– Alla platser som inte är belagda innebär ju en kostnad för oss, säger Kajsa Moström.