Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bilden är ett kollage. Bild: TT/Arkiv

Rektorer oroas av föräldrars beteende i trafiken

Nu när höstterminen startar är föräldrarna det största orosmomentet för de halländska rektorerna när det kommer till frågan om trafiksäkerheten kring skolorna. Oron är större nu än tidigare år.

Det är slutsatsen av den årliga undersökning försäkringsbolaget If gör i samband med den stundande skolstarten. 41 rektorer från olika halländska grundskolor deltog i årets undersökning, som var den tolfte av sin sort.

Jämför man siffrorna med tidigare år visar de att rektorerna i större utsträckning oroas av föräldrarnas attityd till trafikregler, som man upplever försämrats från tidigare år.

Exempelvis upplever varannan av de svarande halländska rektorerna att trafiksäkerheten utanför skolan är ett problem. Dessutom är fler än hälften av dem oroliga för att någon allvarlig trafikincident ska inträffa runt om skolan, enligt försäkringsbolagets undersökning.

Den största trafikrisken, enligt knappt 60 procent av de svarande, är föräldrar som lämnar och hämtar sina barn i bil. Alternativet tar förstaplatsen långt före yrkestrafiken till skolan (12 procent) och trafiken utanför skolan (drygt 7 procent).

Mycket trafik vid en koncentrerad tidpunkt är en av anledningarna som lyfts av rektorerna i undersökningen.