Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regionfullmäktige kommer inte att få ta ställning till hur de nya statsbidragen ska användas under 2021. Socialdemokraternas förslag om att ändra budgeten utifrån de nya förutsättningarna röstades ner i kommunstyrelsen. Bild: Roger Larsson/Arkiv
Regionfullmäktige kommer inte att få ta ställning till hur de nya statsbidragen ska användas under 2021. Socialdemokraternas förslag om att ändra budgeten utifrån de nya förutsättningarna röstades ner i kommunstyrelsen. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Regionens budget kommer inte att ändras

Det blir ingen omarbetning av Region Hallands budget för 2021. Den borgerliga majoriteten sade på onsdagen nej till det S-märkta förslaget om en ändringsbudget som tar hänsyn till nya statsbidrag.

– Det här är ju tillfälliga pengar som inte kan satsas på nya verksamheter. Vi inom Alliansen är överens om hur vi ska hantera statliga bidrag under mandatperioden, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Socialdemokraternas initiativ grundar sig på att regionen nästa år utlovats närmare 400 miljoner i nya statsbidrag, som inte var kända när regionfullmäktige i juni klubbade budgeten för 2021.

En del av pengarna kommer att vara öronmärkta för exempelvis psykiatrin och förlossningsvård, men de borgerliga partierna menar att de även kan användas till annat om man redan har den kvalitet som bidragen är tänkta att åstadkomma.

Läs mer: Regionens plusresultat väcker inte odelad glädje

– Det här är en återkommande skiljelinje mellan oss och Socialdemokraterna. Vi kommer att ta emot statsbidragen och hantera dem klokt, men vill inte fatta beslut om varje enskilt bidrag, konstaterar Mikaela Waltersson.

Förslaget röstades ner

Socialdemokraterna ville däremot att regionfullmäktige i december skulle få ta ställning till en ändringsbudget, med fokus på hur de nya statsbidragen ska användas. Förslaget röstades dock ner vid regionstyrelsens möte på onsdagen.

– Tyvärr var det väl väntat, men jag förstår inte skillnaden mot de statsbidrag som regeringen aviserade våras och som det inte varit några problem att ta med budgeten, säger Jonas Strand (S).

Mikaela Waltersson säger sig å sin sida vara förvånad över att förslaget ens kommit upp.

– Vi hade en verksamhetsberedning för bara fyra veckor sedan och då vara alla gruppledare, även Socialdemokraternas, överens om att vi inte skulle lägga en ändringsbudget, säger hon.

– Då var inte alla siffror framme. Nu står det klart att det är mycket pengar det handlar om, säger Jonas Strand (S).

Läs mer: S vill ändra i regionens budget

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!