Regionen vill bryta samarbete

Det fleråriga samarbetet med de kommunala räddningstjänsterna – I väntan på ambulans – är på väg att skrotas av länets sjukvård.

ANNONS
|

En utvärdering, gjord av ambulanssjukvården, har kommit fram till att den medicinsk nyttan med I väntan på ambulans (IVPA) begränsar sig till misstänkta hjärtstoppen; vid brandkårens fordon har man haft nytta av sina hjärtstartare.

Men dessa fall är i mindretal i jämförelse med andningsproblem, blödningar, stroke och andra allvarliga sjukdomsfall där någon ringt SOS 112.

Driftnämnden för ambulanssjukvården föredrar därför att avtalet med kommunerna sägs upp, vilket också sparar drygt 750 000 kronor om året i utgifter för regionen. Ställningstagandet togs tidigare i veckan och ska vidare för beslut i regionstyrelsen.

– Bilden har förändrats sen 2009 då samverkansavtalen med räddningstjänsterna infördes. Nu finns ett annat system, SAMS, och den medicinska nyttan överförs dit, säger Ann Molander (L), driftnämndens ordförande.

ANNONS

SAMS innebär i korthet att SOS larmar alla blåljusenheter som finns i närheten - räddningstjänst, polis och ambulans - vid misstänkt hjärtstopp. Snabbast på plats kan sätta igång med sina hjärtstartare.

Till skillnad från IVPA ersätts i SAMS inte de övriga blåljusenheterna av sjukvården för sina utryckningar, utan dessa står för sina egna kostnader.

– Det finns annan nytta med I väntan på ambulans och den är social och trygghetsskapande, säger Magnus Åman, chef för räddningstjänsten i Hylte.

Det är därmed en förlust om I väntan på ambulans upphör. Hylte räddningstjänst har haft ett 20-tal IVPA-larm om året och han uppskattar att endast en tredjedel av dem rört misstänkta hjärtstopp.

Också hans kollega i Laholm, Niklas Wilsson, är kritisk.

– Jag kan inte ifrågasätta den medicinska nyttan, men anser att kommunerna borde ha fått vara med och säga vad man tycker. Det finns andra perspektiv än de rent medicinska, säger han.

Fakta: Vad är IVPA?

2009 började regionen skriva avtal med de halländska kommunerna om I väntan på ambulans (IVPA).

Ett avtal innebär att regionen ger räddningstjänstens anställda och även de deltidskårerna på mindre orter, utrustning och utbildning. För varje utryckning har räddningstjänsterna sedan fått en ersättning på cirka 2 000 kronor.

Det har handlat om cirka 260 larm om året i Halland, vilket är 2,5 procent av alla prio 1-larm. Räddningstjänsten har varit först på plats i drygt hälften av alla dessa IVPA-larm.

ANNONS