Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Staten har onekligen varit väldigt generös, men om nu kommuner och regioner får stora överskott så får man kanske fråga sig om det var en bra användning av skattepengar”, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande. Bild: Henrik Holmberg/TT och Roger Larsson/Arkiv
”Staten har onekligen varit väldigt generös, men om nu kommuner och regioner får stora överskott så får man kanske fråga sig om det var en bra användning av skattepengar”, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande. Bild: Henrik Holmberg/TT och Roger Larsson/Arkiv

Regionen väntas gå 811 miljoner – plus

En hårt belastad vård, halverat resande med bussar och tåg och risk för kraftigt minskade skatteintäkter. 2020 kunde verkligen ha blivit ett svart ekonomiskt år för Region Halland. Något överraskande visar nu en ny prognos att årets resultat slutar på 811 miljoner kronor – plus.

– Det är naturligtvis en stor summa, men det är inte pengar som vi kan satsa på en massa nya saker. Vi har fortfarande en vårdskuld och vet inte vad som väntar när det gäller coronapandemin, säger Mikaela Waltersson (M) regionstyrelsens ordförande.

De senaste åren har Region Halland nätt och jämnt hållit näsan ovanför vattenytan ekonomiskt sett. Efter årets fyra första månader gjordes också en prognos om att 2020 skulle landa i ett underskott.

Läs även: Regionen blöder miljonbelopp varje dag

Men liksom förra året ser nu ekonomin ut att räddas av statsbidrag. Och det med råge. Jämfört med regionens budget har de generella och riktade statsbidragen ökat med hela 636 miljoner kronor, varav 516 miljoner är direkt kopplade till coronapandemin.

– Staten har onekligen varit väldigt generös, men om nu kommuner och regioner får stora överskott så får man kanske fråga sig om det var en bra användning av skattepengar, säger Mikaela Waltersson.

Ser pengarna som ett oväntat arv

Totalt räknar nu Region Halland med ett plusresultat på 811 miljoner kronor. De extra statsbidragen står för 87 procent av dessa och övrigt förklaras bland annat av att operationer och andra vårdbesök skjutits fram under pandemin.

– Jag ser de här pengarna som ett oväntat arv. Då kan man antingen springa iväg och köpa en stor bil eller använda dem klokt och långsiktigt. Vi har nu bland annat behov av att stärka upp våra bolag, Hallandstrafiken och Teater Halland, som drabbats hårt av pandemin, säger Mikaela Waltersson.

Under våren flaggade Sveriges kommuner och regioner, SKR, för kraftigt minskade skatteintäkter under 2020 och Region Halland förutspåddes tappa 295 miljoner kronor. Inte heller de farhågorna har besannats.

– Regeringens olika satsningar på permitteringsstöd och ersättningar för karensavdrag innebar att tappet inte blev så stort, konstaterar Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Skattehöjning ska finansiera investeringar

Mikaela Waltersson påminner om att Region Halland inför 2020 höjde skattesatsen med 58 öre per intjänad hundralapp, vilket ger ungefär 440 miljoner i ökade skatteintäkter.

– Men den höjningen gjorde vi för att klara framtida investeringar, säger hon.

Totalt har regeringen under 2020 satsat 17 miljarder kronor på att stärka hälso- och sjukvården under coronapandemin och 3 miljarder på att kompensera kollektivtrafiken för minskat resande.

Läs mer: Hallandstrafiken får mer pengar av regionen

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!