Region Halland skärper nu rekommendationerna för munskydd inom vård och omsorg för såväl personal som patienter och besökare.
Region Halland skärper nu rekommendationerna för munskydd inom vård och omsorg för såväl personal som patienter och besökare. Bild: Isabell Höjman/TT

Regionen skärper råd om munskydd

Ökad smittspridning och nya virusvarianter gör att Region Halland nu återigen uppmanar till användning av munskydd vid besök på vårdcentraler, sjukhus och äldreboenden. Sedan en vecka gäller samma uppmaning vid resor med tåg och buss, om det är risk för trängsel.

ANNONS
|

Från och med idag, tisdag, är rekommendationen att patienter och besökare använder munskydd när de vistas i vårdlokaler, väntrum och korridorer inom vård och omsorg.

Åtgärden motiveras med den ökande smittspridningen och att den nya virusvarianten, omikron, befaras vara mer smittsam. Än så länge har Halland nio misstänkta fall, men inget bekräftat.

Både vaccinerade och ovaccinerade

Rekommendationen om användning av munskydd gäller såväl vaccinerade som ovaccinerade och även för personal inom vård och omsorg.

När det gäller besök på äldreboenden rekommenderas munskydd på väg till och från lägenheten. Om den som besöks är fullvaccinerad behöver man däremot inte bära munskydd i bostaden, i anpassad lokal eller utomhus.

ANNONS

Redan för en vecka sedan uppmanade Folkhälsomyndigheten till att undvika trängsel på bussar och tåg och att den som måste resa kollektivt när det är trångt använder munskydd.

– Folkhälsomyndigheten betonar det personliga ansvaret, men vi har ändå valt att dela ut munskydd i våra kundservicebutiker, mot uppvisande av giltig biljett. Däremot finns det inte munskydd att dela ut på bussar och tåg, säger Peter Gyllander, presschef på Hallandstrafiken.

Få använder munskydd på tåg och buss

Än så länge verkar inte Folkhälsomyndighetens rekommendation ha fått något större genomslag:

– Utifrån det vi själva ser och hör så verkar det vara en låg användning av munskydd på bussar och tåg i Halland. Vi kommer att få en mer utförlig rapport kring detta på fredag, säger Peter Gyllander.

För den som reser in i Danmark gäller danska regler och här kräver man munskydd eller visir på alla tåg och bussar, oavsett om det är trängsel eller inte. Kravet gäller även på perronger och stationer.

ANNONS