Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ronny B Nilsson
Bild: Ronny B Nilsson

Regionen saknar plan för att förebygga självmord

Region Halland får kritik av Hjärnfonden för att sakna handlingsplan för att förebygga självmord. Detta trots att det har gått tolv år sedan regeringen antog en nollvision för suicid. Men en handlingsplan håller äntligen på att ta form och ska presenteras i höst.

2008 antog regeringen en nollvision för självmord. Tolv år senare är Region Halland en av sju regioner i Sverige som fortfarande saknar en handlingsplan för hur man ska förebygga suicid. Det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.

Rapporten har fått den ideella organisationen Hjärnfonden att reagera.

”Att vara närstående till någon som begår självmord är bland det värsta som kan hända. Hjärnfonden är inte nöjd förrän alla regioner har en handlingsplan. Vi vet att dödstalen går att få ner med förebyggande insatser. Det faktiska arbetet med att förebygga suicid och implementera olika förebyggande insatser ska ske på regional nivå och i kommunerna. Att varje region har en plan och verkställer den är avgörande för att inte fler liv ska släckas”, säger Anna Hemlin, generalsekreterare för Hjärnfonden i ett pressmeddelande.

En handlingsplan håller nu på att ta form för Region Halland. Förra hösten fick psykologen Charlotte Sommar i uppdrag att som suicidpreventionssamordnare arbeta fram en handlingsplan som ska presenteras i höst.

– Syftet är att skapa förutsättningar för ett mer strukturerat och samordnat arbete där de olika verksamheterna kan koordinera sina insatser, säger hon.

Handlingsplanen ska styra det förebyggande arbetet i alla Hallands kommuner, myndigheter, hälso- och sjukvård, intresseorganisationer och civilsamhälle. Charlotte Sommar säger att det till exempel handlar om ​tidiga förebyggande insatser, men också om att förhindra att människor som söker hjälp faller mellan stolarna och om att ge bättre stöd till efterlevande.

Hon poängterar samtidigt att man inom regionen redan arbetar för att förhindra självmord, men att det behövs en tydligare struktur för samordningen av det suicidpreventiva arbetet.

– Jag tror att det finns förutsättningar för att samordna insatserna på ett bättre sätt än vad vi gör idag. Det är också tydligt att det finns ett stort engagemang från de olika verksamheterna i den här frågan, säger hon.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!