Från och med måndag förväntas landets regioner återigen erbjuda testning av alla som känner covidliknande symptom, oavsett om man är vaccinerad eller ej. I Halland har man inte dragit ner på testverksamheten och står därför redo.
Från och med måndag förväntas landets regioner återigen erbjuda testning av alla som känner covidliknande symptom, oavsett om man är vaccinerad eller ej. I Halland har man inte dragit ner på testverksamheten och står därför redo. Bild: Johan Svensson och Anna Tärnhuvud

Regionen redo att masstesta hallänningarna igen

Redan på måndag vill Folkhälsomyndigheten att regionerna återigen erbjuder provtagning till alla som har covidliknande symptom, oavsett om de är vaccinerade eller inte. I Halland väntas det inte bli några problem.
– Vi har inte skalat ner alls, så det finns gott om tider, säger Ida Josephsson, projektledare för Region Hallands självprovtagning

ANNONS
|

Den halländska självprovtagningen för covid-19 öppnade i juni 2020 och har sedan dess erbjudits på 14 olika platser i länet. När Folkhälsomyndigheten ändrade sin rekommendation så att dubbelvaccinerade inte behövde testa sig, rasade antalet provtagningar.

Förra veckan genomfördes knappt 3 300 tester, vilket kan jämföras med de dryga 10 000 provtagningar som gjordes i början av september.

Inte dragit ner på kapaciteten

– Den nya rekommendationen började gälla den 1 november, men vi gjorde bedömningen att vi inte skulle gå ner i kapacitet utan se hur läget utvecklade sig, berättar Ida Josephsson.

Bedömningen visade sig vara riktig och på onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man från och med den 22 november rekommenderar regionerna att erbjuda provtagning till alla som är sex år och äldre. Även personer utan symptom rekommenderas att testa sig om någon i hushållet insjuknar i covid-19.

ANNONS

Välkomnar mer storskalig testning

Smitskyddsläkare Maria Ryberg Mo välkomnar återgången till en mer storskalig testning:

– Det finns en stor poäng med att ha samma uppmaning till alla, så att vi med större säkerhet kan följa vad som händer. Vi tror inte den begränsade provtagningen har orsakat den ökade smittspridningen, men det har med stor sannolikhet funnits ett mörkertal. Hade det fortsatt så kunde det ha blivit ett problem, säger hon.

Regionen tar över provtagningen

Som HP tidigare berättat planerar Region Halland också för att ta över ansvaret för självprovtagningen. I dag använder man sig av en leverantör som Folkhälsomyndigheten upphandlat, som i sin tur har flera underleverantörer.

– Vi tittar nu på hur och när vi ska ta över på bästa sätt, men kapaciteten och tillgängligheten kommer inte att påverkas, säger Ida Josephsson.

Läs mer: Personal spred uppgifter om patienter efter covidprov

Ska slippa boka tid i förväg

I samband med förändringen ska provtagningen förenklas ytterligare. I stället för att boka en tid via 1177.se ska man bara kunna åka till en provtagningsplats. Där hämtar man sitt test, registrerar det på 1177.se, genomför provtagningen och lämnar in provet. Precis som förut kommer svaret som ett meddelande i 1177.se.

– Det är samma test som tidigare, men ett annat sätt att registrera det på. Och för invånarna blir det enklare i och med att man slipper boka tid. Vi kommer att informera i god tid när förändringen genomförs, men tills vidare bokar man tid som vanligt på 1177.se, säger Ida Josephsson.

ANNONS

Läs även: Så fungerar maskineriet runt självtestningen i Halland

ANNONS