Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndigheten ändrade på onsdagseftermiddagen den rekommenderade intervallen mellan andra och tredje dosen, från sex till fem månader. ”För Hallands del är det inga bekymmer”, säger områdeschef Bibi Estev. Bild: Roger Larsson och Region Halland
Folkhälsomyndigheten ändrade på onsdagseftermiddagen den rekommenderade intervallen mellan andra och tredje dosen, från sex till fem månader. ”För Hallands del är det inga bekymmer”, säger områdeschef Bibi Estev. Bild: Roger Larsson och Region Halland

Regionen redo att ge tredje sprutan efter fem månader

På onsdagseftermiddagen ändrade Folkhälsomyndigheten rekommendationen för hur lång tid det ska gå mellan andra och tredje dosen covidvaccin. Från och med nu gäller fem månader för alla över 18 år.
– För Hallands del är det inga bekymmer, säger områdeschef Bibi Estev.

Redan under tisdagen rapporterade Ekot att Folkhälsomyndigheten vill korta dosintervallen så att fler personer snabbt kan få ett förstärkt skydd mot covid-19. Närmare besked skulle komma under torsdagen, men på onsdagseftermiddagen meddelades att den rekommenderade intervallen sänks från sex till fem månader.

Läs mer: Uppgift: Tredje dosen kan tas en månad tidigare

– Vår statistiker har räknat på olika scenarier och vad det skulle innebära om intervallet kortades till fem, fyra eller tre månader. Fem månader ser vi inte som några bekymmer. Det antal som nu blir aktuella för en tredje dos har vi både vaccin och personal så det räcker för, säger Bibi Estev, chef för Region Hallands pandemiuppdrag.

Inte bekymrad över resurserna

Sedan november gäller redan fem månaders dosintervall för personer över 65 år. På sin hemsida skriver Folkhälsomyndigheten att man rekommenderar att personer 50 år och äldre och personer i riskgrupper i åldern 18–49 år prioriteras först, när dosintervallen nu kortas.

– Jag är inte bekymrad över resurserna i Halland. Det vi behöver ta hänsyn till är att vi planerat att dra ner på vaccinationen på vårdcentralerna så att de kan ägna mer tid åt sjuka patienter. Istället vill vi fokusera på vaccinationscentralerna, men vi får titta på detta, säger Bibi Estev.

Halland följer Folkhälsomyndigheten

Redan december beslutade Region Kalmar att erbjuda alla över 18 år en tredje dos efter fem månader och igår fattade Region Västerbotten samma beslut. I Halland har regionen däremot väntat in Folkhälsomyndighetens direktiv.

– Vi har värderat de olika alternativen, men kommit fram till att vi vill hålla oss till deras bedömning säger Bibi Estev.

Till och med i söndags hade nästan 99 000 hallänningar fått en tredje dos vaccin, det vill säga knappt 38 procent av alla som är 18 år och äldre.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!