Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Regionen miljonsatsar på hållbar turism

Halland som destination ska utvecklas hållbart och bli mer än ”bara” ett besöksmål för sol och bad under sommarmånaderna. Därför har tillväxtutskottet i Region Halland har avsatt 1 miljon kronor för hållbar destinationsutveckling.

Syftet med satsningen är att stötta insatser som skapar nya anledningar att besöka Halland.

– Det är stor konkurrens om turisterna. Vi jobbar för att utveckla fler reseanledningar för att attrahera besökare till Halland även utanför högsäsongen och då givetvis på ett hållbart sätt, berättar Jonas Olsson som är ansvarig för Visit Halland, regionens besöksnäringsavdelning.

De halländska kommunerna kan söka finansiering för projekt som handlar om att utveckla hållbart resande till Halland. Gärna i samarbete med det lokala näringslivet flikar Jonas Olsson in. Det skulle exempelvis kunna vara att utveckla en plats, skapa ett event eller göra en förstudie.

– Det kan vara en insats för att skapa en ny reseanledning utanför högsäsongen. Det kan leda till överturism att trycka in mer folk på högsäsongen, det är hållbart att utnyttja ledig kapacitet utanför säsongen för att få folk att komma till Halland även då. Det kan också vara att göra fler platser till besöksmål för att undvika överexploatering.

Ser ni att turisterna är intresserade av att resa på nya och mer hållbara sätt?

– Tittar vi på trender ser vi ett ökande intresse av att uppleva naturen, cykla, vandra och så vidare. Då får man som kommun tänka på hur man kan hänga på trenderna. Hälsa är också i ropet, hur ska kommunerna göra för att bli ännu mer attraktiva för kallbadare exempelvis. Det finns en mängd sådana saker.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här