Regionen ger upp målet om att vaccinera klart till halvårsskiftet

Region Halland räknar inte längre med att hinna vaccinera alla vuxna hallänningar före juli månad. Det framgår av den nya vaccinationsplan som tagits fram i dagarna.

ANNONS
|

Trots problem med leveranser och frågetecken kring hur vaccinet från Astra Zeneca kan användas har Region Halland fram tills nu hållit fast vid att man tror sig kunna vaccinera klart alla vuxna hallänningar före halvårsskiftet.

Men nu framgår av den nya vaccinationsplanen att läget inte ser ut så längre.

I den nya vaccinationsplan som tidningen tagit del av pågår vaccinationerna av den breda allmänheten till och med vecka 28, det vill säga en bit in i juli.

– Det är på grund av förändrade förutsättningar. Det handlar både om minskade leveranser och om hur olika vaccintyper ska riktas in mot olika åldersgrupper, säger regionens kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS

– Men om det skulle vara så att vi får fler doser än enligt nuvarande prognos, så har vi kapacitet att vaccinera mer och då skulle vi kunna bli klara tidigare, tillägger hon.

Det framgår också att den breda allmänheten kommer att få vänta längre på sina sprutor än vad som tidigare varit planerat, fas 4 inleds vecka 17 i stället för vecka 14.

Av den nya vaccinationsplanen framgår också att vaccineringarna inom fas 1 och fas 2 kommer ta längre tid än planerat.

– Det är ingen jätteförändring, men förskjutningen har att göra med de minskade vaccinleveranserna och hur vi behöver rikta de olika vaccinerna till olika åldrar. Vi behöver inte boka om någon invånare, men vi kommer inte kunna lägga ut så många bokningsbara tider under de närmaste veckorna som planerat, säger Wiechel-Steier.

Nyligen tillkomna förändringar är också att personer i åldrarna 60-64 ingår i fas 3 och att personer mellan 65-69 år gamla ingår i fas 2.

Det bör poängteras i sammanhanget att förutsättningarna kring vaccineringen ständigt förändras och att vaccinationsplanen därför uppdateras kontinuerligt.

Hallands nya vaccinationsplan

Fas 1 (boende på äldreboende, personal inom äldreomsorg, personer med hemtjänst eller hemsjukvård och samboende med dessa): v 52-v 13

Fas 2 (personer som är 65 år och äldre, funktionshindrade och vård- och omsorgspersonal som arbetar patientnära): v 7–v 17

Fas 3 (personer i åldrarna 60-64 år och övriga vuxna i riskgrupp): v 14-v 19

Fas 4 (övriga vuxna) v 17-v 28

ANNONS