Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Regionen går ut med sin tidsplanering för vaccineringen i Halland

På torsdagseftermiddagen gick Region Halland för första gången ut med sin tidsplanering för vaccinationerna i länet. Den breda allmänheten beräknas påbörja sin vaccinering vecka 14.

Regionen hoppas fortfarande vara klar med vaccineringen av alla vuxna hallänningar till halvårsskiftet. Det meddelade kommunikationsdirektören Johanna Wiechel-Steier på torsdagseftermiddagen.

– Det är fortfarande vår förhoppning, säger hon.

Region Halland offentliggör nu fler detaljer kring sin vaccinationsplanering. Av de handlingar som skickades ut till medierna på torsdagseftermiddagen framgår att den breda allmänheten beräknas börja kunna vaccineras omkring vecka 14 (i början/mitten av april). Dessförinnan ska faserna 1, 2 och 3 vara avklarade.

Tidpunkterna i planeringen är ungefärliga.

  • Fas 1 (boende på äldreboenden, personal inom kommunal äldreomsorg, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer som bor tillsammans med dessa och viss personal inom sjukvården) ska vara avklarad vecka 9-10.
  • Två veckor dessförinnan, omkring vecka 6-7, ska fas 2 (övriga personer som är 70 år och äldre. Vuxna med LSS-insatser. Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare) vara påbörjad. Fas 2 ska sedan vara avklarad i vecka 14.
  • Fas 3 (övriga personer, som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp) vaccineras under veckorna 14-16.
  • Fas 4, vilket är den breda allmänheten, kommer sedan att vaccineras under veckorna 14-25.

Men inledningen av vaccinationsprocessen har som bekant varit allt annat än bekymmersfri, bland annat på grund av osäkerhet i storleken på vaccinationsleveranserna. Planeringen får därför betraktas som preliminär.

– Mycket är beroende av leveranserna. Men vi räknar med att de kommer att komma i gång ordentligt framöver och då kommer vi också att hinna bli klara till halvårsskiftet som planerat, säger Johanna Wiechel-Steier.

En fråga som många ställer sig är varför Region Halland hittills tycks ha gjort av med relativt få vaccindoser i förhållande till hur många som tilldelats regionen. Varför är det så?

– Det är en komplex fråga. Men det har att göra med hur vi planerar vaccineringen för att vara säkra på att alla som vaccineras även ska kunna få sin andra dos. I början av vaccinationsprocessen sparade vi den andra dosen, vilket vi inte gör längre på samma sätt. Men det innebär att vi har byggt upp ett visst lager, säger Wiechel-Steier.

– Det lagret kommer vi nu successivt att använda upp och i takt med det så kommer också inflödet av doser att öka. Om vi skulle använda upp allt vaccin på en gång nu så skulle det inte hinna komma in doser i en sådan takt att alla hann få sin andra dos i rätt tid, säger Wiechel-Steier.

– Vi vill att det ska gå så fort som möjligt men också tryggt och säkert, tillägger hon.

LÄS MER: Vaccineringen är i gång på Hallands sjukhus

LÄS MER: Hallands låga vaccinationstakt har blivit en politisk tvistefråga

De olika faserna i vaccineringen

Fas 1: Boende på äldreboenden, personal inom kommunal äldreomsorg, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer som bor tillsammans med dessa, viss personal inom sjukvården.

Fas 2: Övriga personer som är 70 år och äldre (födda 1951 eller tidigare). De äldsta erbjuds att vaccineras först. Vuxna som får insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3: Övriga personer, som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår.

Fas 4: Övriga vuxna personer 18-69 år som inte tillhör en riskgrupp.

Källa: Region Hallands hemsida, Planering för vaccination mot covid-19

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!