Region Halland förlänger sitt samarbetsavtal med fiberföretaget IP Only till december 2023.
Region Halland förlänger sitt samarbetsavtal med fiberföretaget IP Only till december 2023. Bild: Lina Salomonsson

Regionen förlänger samarbetet med IP Only

Region Hallands avtal med fiberföretaget IP Only förlängs med tre år. Ny deadline för fiberutbyggnaden i Halland blir december 2023. Då ska även regionens eget stamnät vara klart.

ANNONS
|

När Region Halland 2016 tecknade ett samarbetsavtal med IP Only väckte det en hel del reaktioner. Regionen menade att man genom samarbetet säkrade att alla hallänningar fick ett enhetligt fibererbjudande, medan andra fiberbolag tyckte att konkurrensen blev snedvriden.

Läs även: Fler företag kritiserar regionens agerande

Att avtalet nu förlängs till 2023 motiveras med att både Region Halland och IP Only har åtaganden kvar som inte hunnit bli klara.

– IP Only har en del anslutningar kvar och Region Halland ska verkställa sin investering i ett kompletterande stamnät, förklarar Björn Johansson, strateg på Regionkontoret.

Som HP tidigare berättat så blir det IP Only som får bygga regionens nät, en investering på 104 miljoner kronor.

ANNONS

– Men regionen äger nätet och tanken är bland annat att mindre nätägare, som fiberföreningar, ska kunna koppla på sig, säger Björn Johansson.

Stamnätet ska också binda ihop de halländska kommunerna och kunna användas för olika digitala, samhällsnyttiga tjänster.

Läs mer: Regionen bygger eget fibernät för 104 miljoner

Enligt den senaste nationella bredbandskartläggningen har 82,5 procent av hushållen i Halland nu tillgång till fiber. Halmstad är bäst i länet med 94 procent anslutna hushåll, medan landsbygden släpar efter. Där har än så länge bara 63 procent av hushållen fiber, vilket ändå är näst bäst i landet.

Läs mer: Halmstad nu tredje bäst i landet på fiber

ANNONS