”Vi har bestridit både Apotekstjänsts och Konkurrensverkets yrkanden, men Förvaltningsrätten har nu beslutat att Region Halland ska betala en upphandlingsskadeavgift”, säger Ola Johansson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.
”Vi har bestridit både Apotekstjänsts och Konkurrensverkets yrkanden, men Förvaltningsrätten har nu beslutat att Region Halland ska betala en upphandlingsskadeavgift”, säger Ola Johansson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör. Bild: Emma Hasselgren/Arkiv och Region Halland

Regionen döms att betala skadestånd för upphandlingsfel

Region Hallands upphandling av dosförpackade läkemedel har blivit en riktig soppa. Nu har man dömts att betala skadestånd till Konkurrensverket. Sedan i somras pågår också en process där Apotekstjänst stämt regionen på 3,2 miljoner kronor.

ANNONS
|

– Vi har bestridit både Apotekstjänsts och Konkurrensverkets yrkanden, men Förvaltningsrätten har nu beslutat att Region Halland ska betala en upphandlingsskadeavgift på 20 000 kronor till Konkurrensverket. När det gäller Apotekstjänst så pågår fortfarande en skriftväxling mellan parterna, säger Ola Johansson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Tvisten gäller huruvida Region Halland gjorde rätt när man 2019 förlängde ett avtal med statliga Apoteket AB, som vann en upphandling 2016. Egentligen var det dags att göra en ny upphandling av dosläkemedel, och en sådan påbörjades också, men på grund av en rad oklarheter så valde regionen att avbryta den.

Gjorde en otillåten direktupphandling

För att halländska patienter inte skulle riskera att stå utan dosläkemedel förlängde man istället det befintliga avtalet med Apoteket. Privata konkurrenten Apotekstjänst menar att det var en otillåten direktupphandling och att företaget vid en riktig upphandling hade haft goda chanser att vinna. För detta vill man ha ett skadestånd av Region Halland på nästan 3,2 miljoner kronor.

ANNONS

Läs mer: Apotekstjänst stämmer regionen på miljonbelopp

I våras gav Förvaltningsrätten Apotekstjänst rätt i sakfrågan. Regionen gjorde fel som förlängde avtalet. Däremot ville domstolen inte gå så långt att man ogiltigförklarade avtalet, eftersom det kunde uppstå ett glapp som riskerade hälsan hos berörda patienter.

Ny upphandling har överklagats

Region Halland och Västra Götalandsregionen har nu gjort en ny upphandling av dosdispensering och det nya avtalet är tänkt att börja gälla i februari nästa år.

Den nya upphandlingen har dock överklagats av både Apotekstjänst och ett företag som heter Svensk dos.

– Den processen har pågått sedan i februari i år och är nu uppe i Högsta Förvaltningsdomstolen. Hittills har Region Halland och Västra Götalandsregionen fått rätt i Förvaltningsrätten och Kammarrätten, säger Ola Johansson.

ANNONS