Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallandstrafiken är en av de verksamheter som blöder pengar under coronakrisen. Bolaget har tappat hälften av sina resenärer och förlorar därmed en miljon kronor per dag i intäkter.
Hallandstrafiken är en av de verksamheter som blöder pengar under coronakrisen. Bolaget har tappat hälften av sina resenärer och förlorar därmed en miljon kronor per dag i intäkter.

Regionen blöder miljonbelopp varje dag

Årets första uppföljning av Region Hallands ekonomi är ingen munter läsning. Bara under april beräknas coronapandemin ha kostat 73 miljoner kronor. Bland de hårdast drabbade verksamheterna märks Hallandstrafiken som fortsätter tappa en miljon kronor om dagen.

Uppföljningsrapporten visar resultatet efter årets fyra första månader. Utifrån det brukar det även göras en prognos för hela året, men i och med coronapandemin är det uppdraget nästintill omöjligt.

– Ingen vet ju hur, eller när, detta slutar, men även om läget är ansträngt så gick Halland in i det här med goda förutsättningar och ska förhoppningsvis inte hamna i en allt för djup svacka, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Hallandstrafiken hårt drabbad

Av uppföljningen framgår att nästan alla regionens verksamheter påverkas av pandemin, men vissa mer än andra. Störst tapp gör Hallandstrafiken, som förlorat hälften av sina resenärer och därmed en miljon kronor om dagen i intäkter. Regionstyrelsen har tidigare beslutat att bolaget ska kompenseras så att det inte kommer på obestånd, men skulle det minskade resandet bestå hela året handlar det om 300 miljoner kronor.

Läs mer: Hallandstrafiken får mer pengar av regionen

Flera andra verksamheter, bland annat folktandvården och röntgen, har också många uteblivna besök, medan sjukhuset för tillfället går med plus.

– Men det beror på att så mycket av den planerade vården skjutits upp, så det är en vårdskuld som ska betalas tillbaka, konstaterar Mikaela Waltersson.

Skatteintäkterna minskar

Ytterligare en faktor är hur skatteintäkterna kommer att påverkas av att många hallänningar nu permitterats, varslats eller rent av förlorat sitt jobb. Regionskatten står för två tredjedelar av Region Hallands inkomster och den skattehöjning som gjordes vid årsskiftet var tänkt att ge ett välbehövligt tillskott till kassan.

Enligt den senaste prognosen från Sveriges kommuner och regioner, SKR, kommer regionens skatteintäkter under 2020 att minska med 328 miljoner kronor.

Staten ska kompensera

En ljuspunkt är att regeringen beslutat om flera krispaket som ska kompensera regionerna och kommunerna för de ekonomiska konsekvenserna av covid-19. Rent krasst så finns kostnaderna där ändå, men tas istället av staten.

För att få ett hum om Region Hallands ekonomiska läge redovisar uppföljningsrapporten två scenarier – ett där pandemin pågår till och med augusti och ett där effekterna finns kvar hela året.

Enligt det första scenariot slutar 2020 med ett underskott på 29 miljoner kronor, inklusive ökade statsbidrag. Kvarstår effekterna av coronapandemin året ut landar Region Hallands resultat istället på minus 191 miljoner kronor.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!