Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Regionen börjar vaccinera på äldreboende under dagen

Idag inleder Region Halland den efterlängtade vaccinationen mot covid-19. Krusbärets äldreboende i Halmstad är först ut.

Under annandagen rullade transporterna med vaccin mot det nya coronaviruset in i Sverige. Inledningsvis fick Sverige 9750 doser att fördela mellan regionerna.

Av dessa doser får Halland inledningsvis 200 doser, liksom övriga regioner, med undantag för Stockholm, Västra Götaland och Skåne som har fått 425 doser.

– Vi drar igång i liten skala, men det är viktigt att vi drar igång, säger Johanna Weichel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Hälften av doserna skickas alltså inte ut till regionerna för att försäkra sig om att den andra dosen som behövs för ett bestående smittskydd.

– Jag vet inte exakt när man kommer att börja under dagen, men vaccinet har kommit fram och som jag förstår det är det bara Krusbärets äldreboende (i Halmstad reds.anm) som kommer att få vaccin idag, säger Johanna Weichel-Steier.

Vissa regioner har redan påbörjat vaccinationen nu under söndagsmorgonen, men Halmstad ligger enligt verksamhetschefen för äldreboendena i Halmstad, Ana-Maria Chrysoulakis, ännu i startblocken.

– Vi har inte börjat ännu så vitt jag vet, men den sista siffran jag hörde var att det är 37 personer som kommer att vaccineras idag, vilket är nästan hela Krusbärets äldreboende, säger Chrysoulakis till HP strax efter klockan tio på söndagsmorgonen.

LÄS MER: Hon fick vaccinet först i Sverige

Socialminister Lena Hallengren berättade den 22 december att det är Pfizer/Biontechs vaccin som kommer att brukas inledningsvis.

Under nästa vecka ska Sverige få ytterligare 80 000 doser.

Region Halland väntas gå ut med information om dagen vid klockan 14. HP kommer fortsatt att bevaka vaccinationen under dagen.

LÄS MER: Så ska hallänningarna vaccineras mot covid-19

LÄS MER: Vaccinationen är ljuset i coronamörkret

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här